Rinită şi conjunctivită motan
Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! Vă rog să mă informaţi şi pe mine cu privire la motănelul meu de 1 an jumatate, în urmă cu 3 săptămâni i-am făcut operaţia de castrare deoarece avea tulburări grave hormonale, cum de altfel cunoaşteţi cu marcarea teritoriului şi mieunat, foarte neliniştit etc! Motanul are un istoric de boli destul de sever: suferă de o Lordoză Lombară Gradul II, în trecut pe la vârsta de câteva luni făcând multiple episoade (în jur de 4) caracterizate prin semipareze, tulburări de mobilitate ale membrelor inferioare şi stare de rău generală (practic nu se mai putea mişca). În urma unor tratamente cu antibiotice (amoxicilină şi A.C.-Synuloxul), prednison, comprimate cu minerale şi vitamine injecţii cu Calciu i.m., şi-a mai revenit puţin şi pot spune că în prezent este bine, chiar dacă coloana se vede că îl mai supără. În ciuda acestor lucruri am decis să îl castrăm de curând şi acum este bine, s-a liniştit. Dar ceea ce mă tulbură pe mine este că de câteva luni are episoade de rinită şi de conjuctivită (îi curg ochii şi are năsucul injundat) care postoperator (castrare) s-au agravat şi anume săptămâna aceasta observ că are mici episoade de polipnee, strănută des şi îi curg ochişorii mai des. Menţionez faptul că el nu mănâncă mâncare comercială, ci gătită (piept de pui, peşte, orez, ou fiert), dar cu toate acestea cântăreşte uşor peste 3 kg. |
Vreau să vă menţionez şi faptul că atunci când au început episoadele de rinită alergică (au fost şi episoade cu epistaxis) i-am facut şi o săptămână tratament cu dexametazonă + amoxicilină oral (este un preparat comercial FENAZON). Mă gândesc totuşi la următoarele variante, în ciuda spuselor medicilor: motanul meu este alergic la o substanţă dezinfectantă cu care mai spăl prin casă, rinita este de etilogie virală sau bacteriană, sau suferă de o tulburare respiratorie severă care în urma contaminării unui virus/bacterie i-a slăbit imunitatea şi practic se repetă la nesfârşit datorită imunităţii scăzute.... Vă rog să îmi daţi un sfat şi să mă ajutaţi deoarece vă spun sincer medicii veterinari la care am fost mai mult l-au îndopat de antibiotice şi tare mă tem că a devenit rezistent.
Mulţumesc mult! Numai bine!
Andreea
R: După spusele dumneavoastră trag concluzia că motănelul are rinită şi conjunctivită dinaintea operaţiei de castrare. Ideal ar fi fost să specificaţi acest lucru medicului la care aţi fost. Acestea sunt simptome ale unei boli şi în nici un caz nu au vreo legătură cu operaţia de castrare. Febra, rinita, secreţiile nazale şi strănutul pot fi semne ale unei boli infecţioase specifice pisicilor, Rinotraheita infecţioasă felină, produsă de un Herpesvirus. În cazul în care boala nu este tratată se poate complica cu pneumonie. Pisicile ar trebui imunizate împotriva acestei boli la vârsta de 8-9 săptămâni, urmat de rapel la interval de 2 săptămâni şi apoi anual. Pisicile neimunizate care au trecut prin boală rămân purtătoare toată viaţa. Tot ce putem face este să prevenim apariţia infecţiilor secundare prin antibioterapie.
Dacă dumneavoastră credeţi că poate fi vorba de o rinită alergică, ar fi indicat să nu mai folosiţi acea substanţă. Sau dacă o folosiţi totuşi, să clătiţi foarte bine cu apă caldă. În momentul în care ne achiziţionăm un animal trebuie să fim foarte responsabili şi precauţi în ceea ce priveşte folosirea substanţelor dezinfectante şi trebuie să avem grijă chiar şi cu locul în care le depozităm. Acestea nu ar trebui să fie accesibile animalelor, deoarece le pot ingera şi pot duce la intoxicaţii grave.
În concluzie, vă sfătuiesc să nu mai folosiţi acest tip de detergent, şi dacă după câteva zile, o săptămână persistă semnele clinice ar fi indicat să mergeţi totuşi la un cabinet veterinar pentru un consult de specialitate.