Riscurile convieţuirii cu iepuraşi
Î: Bună ziua! Am un iepuraș pitic și aș vrea să știu dacă este periculos părul acestuia pentru om. Aştept un răspuns de la dumneavoastră. Cu mulţumire, Mădălina Mircea!
R: Iepurii au început să devină din ce în ce mai populari în rândul animalelor de companie și sunt o alegere bună pentru cei ce locuiesc într-un apartament sau în case mici. Sunt silențioși, nu ocupă mult spațiu și suportă bine singurătatea în timpul zilei. Sunt animale destul de sănătoase, necesitând puțin intervenția medicului veterinar.
Iepurii în general sunt animale curate și pot transmite puține boli oamenilor care locuiesc în aceeași casă cu ei.
Cu toate astea sunt unele persoane care pot manifestă diverse probleme și este important să stiți ce semne să urmăriți și să stiți ce pași să urmați pentru prevenirea acestora.
Iepurii au nevoie de acces permanent la fân pentru menținerea unei stări de sănătate optime la nivel digestiv, dentar. Acest lucru poate duce la apariția problemelor la persoanele care suferă de alergii.
De asemenea, există riscul de a se dezvolta alergie chiar la iepure, mai ales că blana iepurelui poate declanșa alergii în timp, mai ales dacă iepurele locuiește în casă.
Orice animal cu blană poate determina alergii, cu aceleași manifestări. Alergiile se manifestă prin secreții nazale, strănut, mâncărimi la nivelul ochilor.
Este recomandat să aflăm dacă suntem alergici la iepuri, înainte de a adopta sau achiziționa un iepuraș.
Pentru a preveni apariția alergiilor este recomandat:
- să oferiți animalului fân de bună calitate, fără praf
- să nu țineți animalul în camera în care dormiți, sau în care pretreceți timp îndelungat
- aspirați regulat, folosind un aspirator cu un filtru de bună calitate
- periați animalul frecvent, pentru a reduce cantitatea de păr mort din casă.
Alte boli pe care le puteți contacta de la iepurași sunt :
- zgârieturi și muscături, care se pot infecta
- cheyletiella - este un agent patogen care se poate găși în blana animalului, și care poate detrimina la om apariția unei iritații.
- infestația cu purici, ca la câini și pisici, dacă animalul are purici aceștia se pot răspândi în toată casa. Puricii pot fi luați de la câini și pisici dacă locuiesc în aceeași casă cu iepurele.
- pasteureloza- transmisă de o bacterie ce provoacă probleme respiratorii
- salmoneloza