Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o problema cu cainele meu. Este bichon havanez, femelă de apox 5 luni. Vomita, iar materiile fecale sunt cu sange. Nu vrea sa manance nimic, am incercat sa-i dau orez fiert, dar nu vrea si e foarte slabita. Imi puteti da un sfat, va rog?


R: 
Sângele în fecale poate să apară sub două forme:

• sânge roşu aprins, aflat deasupra fecalelor sau amestecat cu acestea, nedigerat, ce poartă denumirea de hematochezie. În acest caz sângele provine din porţiunea inferioară a tubului digestiv (frecvent colon, rect).
• sânge de culoare negricioasă cunoscut sub numele de melenă, sângele provine din regiunea superioară a tubului digestiv.

Cauzele apariţiei sângelui în fecale sunt foarte variate şi pot indica de la un lucru banal până la ceva foarte serios:

1. Pentru hematochezie :
• Parvoviroza – este o boală serioasă ce afectează în special puii. Câinii cu parvoviroză manifestă frecvent vomă, letargie, pierderea apetitului și apariția sângelui în fecale. Pentru prevenirea apariției acestei boli se recomandă vaccinarea animalului;
• Parazitismul intestinal – cei mai comuni paraziți sunt viermii cu cârlig, viermii panglică sau viermii inelați. Protozoare precum coccidiile pot de asemenea determina apariția sângelui în fecale. Se recomandă identificarea paraziților existenți printr-un examen coproparazitologic și prescrirea unui tratament specific de către medicul veterinar;
• Indiscrețiile în dieta animalului ce pot determina iritarea intestinelor și în consecință sângerarea lor;
• Leziuni la nivel rectal;
• Infectarea glandelor perianale, ce sunt localizate de o parte si de alta a anusului și care elimină o secreție maronie urât mirositoare ori de câte ori animalul defecă. Uneori însă ajung să se inflameze și să nu își mai elimine secrețiile. Fiind inflamate atunci când animalul defecă acestea pot sângera.

2. Pentru melenă:
• Ulcere stomacale care sângerează – scaunele vor fi negricioase, ceea ce indică faptul că sângele a fost digerat și provine de la nivel stomacal;
• Ingerarea de sânge, fie prin lingerea unei răni ce sângerează abundent fie prin existența unei leziuni ce face animalul să înghită sânge;
• tumori.

Hemoragia (indiferent de cauza acesteia) care duce la pierderea de sânge prin fecale va avea drept consecință instalarea anemiei: mucoasele aparente (gingivală, conjunctivală) vor deveni palide, animalul va obosi mai repede și va avea o rezistență scăzută la efort mergând până la letargie, depresie, scăderea poftei de mâncare, iar în cazuri grave apar problemele de respirație alături de creșterea pulsului.

Voma este un reflex natural ca o consecinţă a iritaţiei de la nivelul faringelui, esofagului sau stomacului şi reprezintă ejectarea forţată, pe gură, a conţinutului stomacului. Este un simptom al unor afecţiuni variate şi poate fi acută sau cronică. Conţinutul vomei poate fi reprezentat de suc gastric, hrană, lichide, sânge, corpuri străine, paraziți etc.

Simptomul poate fi cauzat de: probleme dietetice, parazitismul intestinal, intoxicaţii, probleme gastrointestinale, boli renale, boli hepatice, pancreatite, infecţii. Voma mai apare şi în inflamaţii ale mucoasei intestinale (enterite) produse de diverse bacterii, viruşuri, în ulcere stomacale sau a porţiunii superioare a intestinului subţire, în blocajul tractusului intestinal provocat de cele mai multe ori de corpurile străine înghiţite, în dilataţia gastrică sau în afecţiuni ale intestinelor precum invaginaţii sau volvulus.

Recomandarea noastră este să vă prezentați cu cățelușul la un cabinet veterinar pentru realizarea unui consult medical de specilitate și a unor teste (analize de sânge, examen coproparazitologic, ecografie abdominală etc) pentru a putea identifica exact cauza ce a dus la apariția simptomelor și pentru a se putea institui un tratament adecvat.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.