Umflarea glandelor mamare cătei
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am un catel in varsta de 6 ani, pincher pitic, fetita. Astazi am observat la ea o inflamatie la ultimul san din partea inferioara de pe partea dreapta. Nu este inrosita zona si nici nu prezinta alte semne pe piele inafara de umflatura. Din cate am observat nu este dureroasa si in momentul in care palpez se simte ca si cum ar fi mobila. Precizez ca nu a avut pana acum pui, nu am observat niciodata sa aiba lactatie falsa, am urmarit atent la fiecare menstruatie,nu e sterilizata. In opinia dumneavoastra ce ar putea fi ?
R: Umflarea glandelor mamare poate apărea în perioada ciclului de călduri, pe perioada gestaţiei sau pe perioada lactației. Deci, poate fi cauzată de schimbări hormonale sau poate fi vorba de o problemă mai gravă.
Hiperplazia mamară este caracterizată de creşterea rapidă a ţesutului mamar. Poate mima cancerul mamar, care are un prognostic grav. Este important să se diferenţieze hiperplazia mamară de cancerul mamar.
Hiperplazia mamară apare mai frecvent la animale tinere, nesterilizate şi este rezultatul influenţei progesteronului asupra glandei mamare. La animalele gestante sau cu pseudogestaţie nivelul progesteronului creşte, iar glanda mamară se poate dezvolta. Deşi nu este o afecţiune gravă aceasta crează disconfort şi se poate complica ajungând chiar la ulcere sau infecţii.
La femelele nesterilizate calea cea mai bună de tratament şi de prevenire a reapariţiei acestor probleme este sterilizarea. La animalele nesterilizate riscul de apariţie a cancerului mamar este mult crescut faţă de femelele sterilizate. Cu cât femela este sterilizată mai devreme, cel mai bine înainte de primul ciclu de călduri, cu atât scade riscul de apariţie a tumorilor mamare.
Orice umflătură prezentă la nivelul glandelor mamare poate indica prezenţa cancerului mamar, de aceea se recomandă ca animalului să i se facă o serie de investigații şi anume analize biochimice de sânge, hemoleucogramă, radiografii, examen citologic, ecografii abdominale etc. După îndepărtarea tumorilor se recomandă efectuarea unui examen morfopatologic.
Toate aceste lucruri se stabilesc cu medicul veterinar care va consulta animalul şi va decide paşii următori.
La câini 50% din tumorile mamare sunt tumori maligne, din care jumătate se pot vindeca fără recidive. La pisici 85% sunt maligne. Tumorile maligne se pot răspândi şi la glandele şi limfonodurile învecinate. Incidenţa cancerului mamar este mai mare la animalele tratate cu produse hormonale sintetice pentru controlul perioadelor de călduri.
Ca metode de prevenire se recomandă :
- sterilizarea animalelor înainte de primul ciclu de călduri
- evitarea utilizării produselor hormonale
- vizite periodice la mediul veterinar, aşa încât tumorile să fie descoperite cât mai devreme, atunci când pot fi tratate cu succes şi fără recidive.