Sângerări nazale cocker
Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua! Am un cocker de 14 ani care in ultima perioada pe langa stranuturi repetate, ii curge si sange din nas, cateodata mai putin, cateodata destul de mult, chiar foarte mult pentru un caine de 14 ani! A suferit o otita microbiana si chiar o infectie la dantura, mai exact masea. La un moment dat mai si tusea si ni s-a recomandat radiografie chiar la plamani! Verbal la riografie mi s--a spus ca osul nazal nu este afectat deloc, ceea ce m-a bucurat enorm! Apoi seara am citit diagnosticul si pare ca ar fi afectat ffff grav! Ultima data cand i-a curs sange din nara stanga (doar din nara stanga ii curge) a eliminat si 3 cheaguri de sange foarte mari! Aseara a mai eliminat inca unul, dar nu a mai avut hemoragie! Va rog din suflet sa imi dati si o alta opinie, deoarece imi este foarte drag, il am de la 4 luni! De cand i-am facut radiografia plang continuu! Foarte important: nu este apatic, insa oboseste relativ repede, dar are si probleme cu artrita/artroza, mananca bine, este vioi, codita ridicata si da din ea continuu, mananca bine, bea apa bine, nu a slabit! Atasez radiografiile si interpretarea! Multumesc din suflet!
R: Examenul radiologic poate orienta diagnosticul, iar în această situație poate ajuta medicul în formarea unui
|
diagnostic de suspiciune, care va trebui confirmat prin rinoscopie si biopsie, urmată de un examen histopatologic care să confirme sau să infirme diagnosticul. In cazul câinelui dumneavoastră, este vorba despre o densificare la nivelul cavităților nazale, ceea ce atrage modificări ale vaselor de sânge, soldate cu spargerea lor și formarea acelor cheaguri de sânge, care produce iritație și consecutiv strănut.
În majoritatea cazurilor de liza osoasă sau remodelare osoasă, este vorba despre un proces neoplazic, dar acesta va trebui confirmat prin metodele amintite mai sus. Diferențierea între un proces neoplazic malign și unul benign se poate face tot prin examen histopatologic, confirmat de eventuale metastaze în alte oase, plămâni sau ficat. Din radiografiile trimise, nu se decelează metastaze în alte oase sau plămâni, ceea ce înseamnă că procesul neoplazic, dacă există, se localizează momentan doar la nivelul cavităților nazale.
Fiind un proces care distruge țesuturile și nu este localizat într-o capsulă, nu poate fi extras chirurgical, așa că singura terapie care poate fi folosită este cea medicamentoasă, adaptată la tipul procesului neoplazic.
Oboseala o putem corela cu o insuficiență cardiacă, specifică vârstei, care se observă în radiografii sub formă de dilatație cardiacă.
|