Simptomatologia afecțiunilor la păsări
Î: Am un pui de papagal nimfa, are aproximativ 2 luni si il hranim cu seringa. Incepand de ieri nu prea vrea sa mai manance, e trist, retras, are penele zburlite si doarme destul de mult. Il ingrijim foarte bine, e liber in casa, nu sta in colivie. Cum il putem ajuta?
R: Simptomatologia afecțiunilor la păsările de apartament este foarte asemănătoare. Astfel, o pasăre bolnavă va sta mai tot timpul retrasă, cu ochii închiși, somnolentă, cu penele înfoiate, refuză hrana, de multe ori prezintă tulburări de echilibru, din acest motiv petrece mai mult timp pe sol. Atenție mare, întrucât bolile păsărilor sunt de multe ori fulgerătoare, cu evoluție scurtă, de maxim 2 zile în cazul problemelor respiratorii sau digestive.
Păsările de colivie sunt foarte sensibile, ele putând contacta o serie de afecțiuni virale, parazitare, bacteriene, metabolice etc. Printre factorii etiologici se pot număra și carențele vitaminice (deficiențele calitative ale alimentației primite) sau stresul. Starea lor de sănătate poate fi ușor influențată de condițiile de microclimat, printre acestea numărându-se temperatura ambientală, curenții de aer, prezența gazelor nocive, a parfumurilor sau a fumului de țigară.
Un element foarte important în mediul în care trăiesc păsările este existența curenților de aer, aceștia pot sensibiliza păsările și pe fondul unui sistem imunitar scăzut pot da probleme respiratorii sau chiar digestive. De aceea este ideal ca spațiul în care este amplasată colivia păsărilor să fie ferit de curenți de aer.
Încercați să administrați papagalului dumneavoastră o alimentație cât mai variată, din care să nu lipseasca osul de sepie (ce are un aport crescut de minerale), semințe de diverse dimensiuni, bonusuri vitaminizate. Carențele vitamino-mineralice pot fi combătute prin administrarea de preparate speciale, cum ar fi in apa sau in hrana Sera Vitamin Plus, Versele- Laga Muta-Vit, Vitakraft Vita Fit, Selevit ce puteti sa le gasiti in farmaciile veterinare.
Nutriția echilibrată a nimfelor reprezintă secretul creșterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor (de sănătate și comportamentale) pe care le pot dezvolta nimfele pot avea drept cauză o alimentație defectuoasă. Astfel, dieta unei nimfe trebuie să conțină carbohidrați, proteine, lipide, vitamine și minerale.
Alimentația unui păsări, în principal este alcătuită din semințe. Însă, în mediul lor natural, în afară de semințe (crude și coapte), aceste păsări mănâncă și verdeață, fructe și mici nevertebrate. Deficiențele în dietă, se pot remedia prin administrarea de suplimente vitamino-minerale și prin diversificarea dietei astfel încât, să răspundă cât mai bine nevoilor păsărilor dumneavoastră.
Hrana peletată este cea mai completă variantă de hrană pentru păsări având în compoziție nu doar semințe, ci și fructe, cereale, legume și uleiuri, precum și adaosuri de minerale, dar si alte ingrediente pentru susținerea florei intestinale. Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți semințe de: cânepă, ovăz, floarea soarelui, de phalaris sau de năut.
De asemenea, puteți să-i oferiți fructe (mere, pere, struguri, kiwi, pepene, portocală, banane), legume (morcov, salată, pătrunjel, sfeclă, ardei gras, castravete, roșii foarte bine coapte, boabe de porumb, mazăre), dar și insecte mici. Este foarte important să vă asigurați că fructele și legumele nu sunt stropite cu insecticide sau să nu fi fost crescute cu îngrășăminte chimice.
Înainte de administrarea fructelor și legumelor acestea vor fi spălate foarte bine și uscate.
Puteți să le mai oferiți ou fiert tare, se poate administra și coajă pisată ( coaja trebuie bine spălată înainte de a se administra spre consum); asigurând o sursă de minerale.
Păsările își aleg hrana nu numai după gust ci și după aspectul și textura acesteia astfel puteți să încercați să i le oferiți întregi, tăiate în bucățele sau pasate.
Dacă doriți să-i administrați viermi uscați, aceștia v-aș recomanda să fie în cantități mici și nu foarte des oferiți pentru a nu perturba sistemul digestiv al păsării.
Surse de calciu pot fi: spanacul, broccoli, os de sepie, oul etc. De asemenea este recomandată administrarea de suplimente de vitamine și minerale, în special vitamina D și vitamina A. Se găsesc vitamine sub formă lichidă sau pudră care se pun în apa de băut sau în hrană. Acestea trebuie administrate în doza recomandată pentru că excesul poate face rău păsărilor. Suplimentele vitaminice sub forma lichidă se administrează nu mai mult de 10 zile pe luna.
O nimfă consumă în medie 15 grame de hrană zilnic. Acestea consumă exact cât au nevoie pentru a-și păstra energia. De fiecare dată când consumă fructe sau legume va consuma mai puține grăunțe. Legumele sau fructele neconsumate trebuiesc îndepărtate după 3-4 ore. Unele legume, cum ar fi spanacul sau pătrunjelul, trebuiesc oferite cu moderație (o dată sau de două ori pe săptămână, în cantități mici), deoarece conțin acid oxalic ce se leagă cu moleculele de calciu blocând absorbția acestuia și lezând rinichii în momentul eliminării din organism.
Nimfele nu sunt mari iubitoare de fructe, deci nu vă îngrijorați dacă nu le mănâncă. Nu oferiți două zile la rând același tip de fruct sau de legumă, ci variați-le astfel încât să mânânce măr (spre exemplu) de maxim două ori pe săptămână.
Pentru a determina dacă fecalele păsării sunt moi, trebuie să știm întâi cum arată acestea în mod normal.
În cazul în care starea de sănătate nu se îmbunătățește, se recomandă efectuarea unui control amănunțit la un cabinet veterinar specializat pe pasări de colivie și animale exotice.