Î:  Am un bischon havanez care are 3 luni. De cand il avem vad ca se scarpina mai tot timpul si o face agresiv, prima oara i-am dat mancare cu pui,apoi i-am schimbat-o cu peste si pui, si vita, acum are bizon si vanat, mai mananca si de la bucatarie paine sincer ca e un cersetor mic! Am fost cu el la veterinar si nu i-a gasit nimic,i-a dat antihistaminice dar nu s-a schimbat nimic intr-o luna. Ce as mai putea face, un sfat va rog!

R:  Hrana este principala nevoie a câinelui. Hrana pentru  câini se împarte: în funcție de calitate în hrană ultrapremium, superpremium, premium și economică (comercială) ; în funcție de starea lui de agregare în hrană uscată, hrană umedă, hrană semiumedă și în completare snacksurile; în funcție de recomandare în hrană de întreținere și diete.

  1. Hrana ultrapremium:

- hrana bogata in proteina animala si saraca in carbohidrati (zaharuri) pentru a corespunde alimentatiei de tip carnivor ;

- formulele de hrana ultrapremium specifica fiecare sursa de carne si garanteaza calitatea materiei prime folosite ex: pui crescut la sol, peste din salbaticie (Canagan,Orijen, Acana). Carnea provenita de la animalele crescute in mod sanatos este fara reziduri (toxice, antibiotice, hormoni de stres) si elimina in felul acesta riscul de a produce reactii alergice fata de proteina de origine animala;

- carnea proaspata este intodeauna ingredientul principal, pentru a corespunde instinctului carnivor;

- hrana ultrapremium foloseste grasimi de calitate superioara (grasime de pui, grasime de curcan, ulei de peste), grasimi cu o digestie usoara si un risc scazut de ingrasare;

- formulele ultrapremium au in compozitie plante cu efect terapeutic ce asigura buna functionare a organelor si eliminarea toxinelor din corp

- formulele de hrana ultrapremium folosesc si carnuri mai rar intalnite in alimentatia carnivorelor ex: vanat, mistret, iepure

- formule benefice cainilor cu alergii, cainilor sensibili, cainilor mofturosi, formule ideale ca hrana de preventie pentru a pastra starea de sanatate a fiecarui caine;

- formulele ultrapremium respecta dieta naturala a cainilor care are un continut scazut in zahar. Pentru aceasta sortimentele ultrapremium sunt fara cereale, principala sursa de zaharuri concentrate. Cerealele au fost inlocuite cu vegetale, fructe, legume si plante, limitand in felul acesta riscul de ingrasare al cainilor;

- formulele ultrapremium sunt naturale, nu contin coloranti, conservanti artificiali, soia, organisme modificate genetic.

- Brandurile de hrana ultrapremium comercializate in magazinele Maxi Pet sunt: Canagan, Orijen, Acana.

  1. Hrana superpremium:

- materia prima care sta la baza obtinerii sale este reprezentata de ingrediente de provenienta animala de calitate superioara, carne proaspata (pentru un gust intens), deshidratata (aduce un procent ridicat de proteina), de o singura origine (sortimente monoprotein): Petkult Probiotic (sau contin o combinatie din mai multe tipuri de carne (pentru o varietate de gusturi);

- alte componente de origine animala: cereale,legume, fructe, plante

- continutul in proteine, grasime, vitamine si fibre este echilibrat;

- adaosul de conservanti naturali (plante cu rol antioxidant) care sa prelungeasca termenul de valabilitate, este ambalata astfel incat calitatile organoleptice si nutritionale sa fie mentinute la un standard inalt pe toata perioada de garantie a produsului;

- pe ambalaj are prevazuta recomandarea ratiei zilnice a producatorului in ceea ce priveste modul de hranire al animalului in functie de varsta si greutate.

Fiecare producator are formula proprie de fabricatie a crochetelor de hrana uscata.

Printre brandurile de hrana superpremium cu cereale, dar fara gluten (cu orez), comercializate in magazinele noastre sunt: Petkult, Brit Care, Rustican,

Unele branduri de hrana superpremium ce contin cereale cu gluten (porumb, grau, orz, ovaz), comercializate in magazinele noastre sunt: Royal Canin (porumb, grau), Hill’s (porumb, grau).

Glutenul este o proteina de origine vegetala, care se gaseste doar in anumite cereale, pe care cainele nu o poate digera. Pentru faptul ca nu poate fi descompus, acest gluten irita tubul digestiv si creaza riscul aparitiei intolerantei sau alergiei la gluten.

  1. Hrana premium:

- materia prima folosita are la baza: carnea proaspata in procentaj scazut, predomina subprodusele de origine animale (picioare, urechi, grasimi, piele) si organele (ficat, inima, rinichi, splina, pulmoni, glanda mamara, etc.);

- cereale cu gluten, orez, cartof, sfecla, mazare, soia;

- este acceptat adaosul de conservanti si coloranti sintetici.

Brandurile de hrana premium comercializate in magazinele noastre sunt Brit premium, Dog Chow.

  1. Hrana economica:

- materia prima care intra in compozitia ei este intr‐o cantitate mai mica de origine animala (mai multe subproduse, organe) si sunt acceptati intr‐o cantitate mai mare componentii de origine vegetala: cereale, furaje, cartof, sfecla, mazare si soia. Colorantii si conservantii sunt de natura sintetica, ambalajul este de calitate inferioara ceea ce duce la un pret /kg scazut. Ex.Remi, Pedigree, Friskies, Chappi, Darling.

 La administrarea acesteia trebuie să ținem cont de cerințele nutriționale ale animalului care sunt diferite în funcție de vârstă și talie, de activitatea zilnică a acestuia (foarte activi, cu nivel de activitate moderat sau sedentari), de starea fiziologică (gestație, lactație, sterilizare) precum și de recomandarea producătorului.

Alimentația câinelui trebuie să fie una echilibrată oferindu-i acestuia o hrană de bună calitate care să-i asigure tot suportul nutrițional de care are nevoie atât în perioada creșterii cât și la maturitate. Hrana uscată ar trebui să fie cea de bază deoarece aceasta pe lângă faptul că este mai ușor de folosit ajută și la păstrarea sănătății dinților precum și la facilitarea digestiei. De asemenea, hrana uscată poate fi dozată asigurându-i animalului cantitatea de hrană necesară de care are nevoie pe parcursul unei zile.

Totodată, trebuie să știți ca orice trecere de la o hrană la alta, se va realiza treptat, pe parcursul unei săptămâni astfel:

în primele 2 zile- 25% hrana nouă cu 75% hrană veche

 în zilele 3-4 amestecați tipurile de hrana în raport de 50-50%,

în zilele 5-6 se va amesteca 75% din hrana nouă cu 25% din hrana veche,

din a 7 zi se va face trecea totală pe noul sortiment de hrană.

 Hrana uscată este reprezentată de crochete, de diverse forme și dimensiuni destinate fiecărei vârste și talii. Pe lângă rolul de a alimenta câinele, forma și duritatea crochetei de hrană uscată, curăță dentiția și previne apariția tartrului.

Alegerea corectă a sortimentului de hrană uscată, în funcție de vârstă, talie și nevoi speciale, previne apariția afecțiunilor la nivel bucal, digestiv, intestinal, renal și asigură o absorbție completă în urma ingerării crochetei bine mestecate. Pentru a putea face o recomandare potrivită în alegerea hranei, trebuie să știm că cerințele nutriționale ale animalului sunt diferite.

 În corelație directă cu vârsta animalului se află și concentrația de proteină, grăsime și fibre din hrană, astfel,hrana destinată câinilor adulți  trebuie să conțină un procent adecvat de proteină și o cantitate mai mică de grăsimi în comparație cu hrana destinată puiuților în creștere.

De foarte multe ori se păstrează procentul mai ridicat de proteină pentru ca saturația animalului să apară mai rapid, iar consumul de hrană să fie mai mic. Odată cu înaintarea în vârstă, procentul de fibre din hrană începe să crească.

Pe fiecare ambalaj de hrană aveți un tabel nutrițional în care veți regăsi ce cantitate de hrană  ce se recomandă zilnic. Cantitatea este cea pe care trebuie să o primească în 24 de ore, împărțită în patru, trei sau două  mese în funcție de vârstă. De la 8 săptămâni până la 4 luni trebuie să îi oferiți 4 mese, de la 4 luni până la 8 luni se oferă 3 porții, iar de la 8 luni pană la 12 luni 2 porții.

Alegerea corectă a sortimentului de hrană uscată, în funcție de vârstă, talie și nevoi speciale, previne apariția afecțiunilor la nivel bucal, digestiv, intestinal, renal și asigură o absorbție completă în urma ingerării crochetei bine mestecate.

Hrana cea mai bună este hrana pe care animăluțul dumneavoastră o tolerează cel mai bine, cea care îi oferă digestie ușoară și care nu creează neplăceri în urma administrării. Aceasta o veți alege și în funcție de bugetul dumneavoastră.

Pentru a putea pune un diagnostic cert și determinarea tratamentului adecvat de care câinele dumneavoastră are nevoie, trebuie realizat un consult dermatologic. Un control dermatologic complet va cuprinde: un consult general, un set complet de analize de sânge, citologie cutanată, raclate cutanate, tricograme, examen otoscopic și citologie otică, cultură bacteriană și antibiogramă, cultură dermatofiți și interpretare fungică a culturii, testare alergică intradermică, testare serologică in vitro (din ser sau sânge), prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de biopsie etc.

Tratamentul problemelor cutanate diferă în funcție de afecțiunea identificată, putând conține: administrarea unei diete alimentare, tratamente locale (aplicarea de soluții/unguente, băi cu substanțe medicamentoase), terapie pe cale generală (pe cale orală sau injectabilă), administrarea de imunoterapie specifică, tratarea altor afecțiuni identificate etc. În anumite cazuri dermatitele au nevoie de tratamente îndelungate de câteva săptămâni sau luni de zile.

Pe lângă hrană, se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele și blană sănătoasă. Acestea se găsesc sub formă de pastă (în special pentru animalele care nu acceptă comprimatele), sub formă de uleiuri cu gust de pește, sub formă de comprimate( PetPhosPelage, VetoSkin etc. ) sau chiar sub formă de pipete asemănătoare ca aspect și aplicare cu pipetele de deparazitare externă (Dermoscent).

Pentru e exclude dermatita alergică, dar și pentru a reuși să ajutați organismul animalului să regenereze suprafețele lezionate vă recomandăm o hrană hipoalergenică așa cum este: HILL's Z/D, HILL's D/D, Royal Canin Hypoalergenic, Purina HA, Royal Canin Sensitivity Control. Hrana va fi administrată fără a fi combinată cu altă hrană, până la dispariția semnelor clinice. Acest tip de hrană, însoțită de un tratament adecvat poate rezolva problema câinelui dumneavoastră.

Un alt aspect de care trebuie avut grijă este deparazitarea externă. Fiți siguri că aceasta se realizează periodic, iar modul de aplicare este corect. Folosiți numai produse special destinate acestui scop.

Maxi Pet

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.