Spălarea puilor de căței
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna seara, de cate ori pot imbaia un bull dog francez? Deocamdata esti micut, 7 saptamani, a fost imbaiat doar o data la cabinet veterinar, in rest, folosesc servetele umede speciale. Dar cand mai creste, cat de des ii pot face baie?
R: Având doar 7 săptămâni, cățelul dumneavoastră este în perioada de vaccinare, perioadă destul de stresantă pentru el din punct de vedere imunitar. Este de preferat să nu îl spălați până când nu termină schema de vaccinare. Orice simptom apărut consecutiv îmbăierii (strănut, jetaj, conjunctivite, tuse etc) va determina amânarea vaccinării sau chiar va implica un tratament medicamentos ce va impune o perioadă de repaus pâna la efectuarea vaccinului următor.
Pentru această perioadă puteți apela la produsele pentru curățare uscată așa cum sunt servețelele umede pentru căței, precum și șampoanele sau loțiunile pentru spălare uscată. Cam la două săptămâni de la efectuarea ultimului vaccin puteți începe să îl spălați, dar cu un șampon adecvat pentru puii de câine. După spălare ar fi bine să îl uscați și să aveți grijă să nu fie curenți de aer rece în spațiul în care este cazat cățelul.
Trebuie să luăm în calcul faptul că animalele au chimia pielii diferită de cea a oamenilor, de aceea se recomandă utilizarea produselor de uz veterinar şi este interzisă utilizarea produselor destinate oamenilor, pentru a nu se strica echilibrul pielii şi astfel să crească riscul apariţiei afecţiunilor dermatologice.
Piaţa produselor de uz veterinar a crescut foarte mult şi găsiţi uşor şampoane şi balsamuri speciale, în funcţie de blana animalului. Animalele nu au glande sudoripare, deci nu transpiră. Au doar glande sebacee, care secretă un sebum ce ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi blănii.
Prin spălări frecvente se îndepărtează sebumul, iar pielea este astfel expusă apariţiei problemelor cum ar fi infecţii cutanate, iritaţii, eczeme, uscarea excesivă, iar blana devine mată.
Cei mai mulţi proprietari spală animalul pentru că miroase, nu pentru că acesta ar avea nevoie. În general, se recomandă îmbăierea animalului de 3-4 ori pe an. Dacă animalul se murdăreşte foarte tare, atunci este recomandat să fie îmbăiat, în caz contrar vor apărea afecţiuni dermatologice. Dacă în urma băilor observaţi că pielea este uscată, atunci este bine să măriţi perioada dintre băi.
Pentru întreţinerea blănii se recomandă periatul periodic, care este necesar cel puţin o dată pe săptămână. Periatul trebuie realizat aşa încât uleiurile esenţiale să fie răspândite pe pielea animalului. Uleiurile menţin pielea sănătoasă şi hidratată şi dau luciu blănii. Periatul reduce cantitatea de mizerie din blana animalului şi astfel reduce şansele de apariţie a unor infecţii cutanate cauzate de astuparea porilor şi prezenţa bacteriilor şi a fungilor.