Teste înainte de adopție
Medic veterinar, MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Aș dori să știu pentru un bulldog englez ce teste simple se pot aplica pentru a ști că este sănătos înainte de adopție? Vă mulţumesc. Ştefan
R: Este bine ca înainte să adoptați un animal să vă interesați în primul rând despre temperament, nevoi, modalitatea de întreținere, necesități medicale, boli predispuse rasei respective, parametrii rasei. Toate astea pentru a vă asigura în primul rând că este animalul perfect pentru dumneavoastră, dar să știți ce nevoi are și dacă le puteți satisface.
Când adoptati un animal trebuie să fiți atent la spațiul în care stă (să fie curat, fără urme de diaree sau vomă, fără pete de sânge, să nu fie la o temperatură foarte scăzută), la modul în care se prezintă animalul (să fie vioi, jucăuș, să fie interesat de mediul extern, să fie receptiv). Atenție sporită trebuie să acordați și corpului animalului (să fie dezvoltat corespunzător vârstei și taliei, să aibă blana integră, fără zone lipsite de păr, zona perianală să fie curată fără fecale aglutinate, fără urme de fecale pe trenul posterior ).
Dacă vreți să adoptați un animal, mai ales dacă vreți un pui, trebuie să știți că vârsta optimă este de 7-8 săptâmâni. La această vârstă trebuie să prezinte dinți. Dacă nu are dințișori ar trebui să vă gândiți că este un animal sub această vârstă, înțărcat precoce și va necesita un alt tip de îngrijire, dar va fi și foarte sensibil.
Puteți face mai multe vizite animalului să puteți vedea cum se comportă, dacă este vioi, sociabil, dacă se hrănește corespunzător și mai ales dacă condițiile în care crește sunt optime.
Când adoptați un animal nou trebuie să vă intereseți temeinic și asupra alimentației administrate pănă în momentul adopției. Trecerea de la un tip de alimentație la alt tip trebuie realizată treptat pentru a preveni eventualele probleme digestive ce pot apărea ulterior.
Când este vorba de un animal adoptat trebuie să vă interesați în legătură cu vârsta, temperamentul, problemele medicale cu care acesta s-a confruntat pănă la momentul adopției, eventual traume psihice suferite (uneori pot reacționa violent la copii, dacă au fost agresați de aceștia, sau dacă au fost bătuți cu bețe pot reacționa agresiv la vederea acestora). Trebuie să vi se aducă la cunoștintă dacă animalul a fost sau nu deparazitat intern, extern, dacă a fost sterilizat sau dacă a primit medicație pentru stoparea căldurilor.
După ce ați adoptat un animal vă recomand să faceți o vizită medicului veterinar pentru a fi luat în evidență și pentru a consulta animalul să ateste că este sănătos și eventual pentru a vă aduce la cunoștință tratamentele ulterioare ce trebuiesc realizate (deparazitări, vaccinări, vidări glande perianale, tăierea unghiilor).
Sper că sfaturile vă vor fi de folos și veți reuși să vă alegeți animalul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.