Alexandra Niculae

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună seara!

Azi dimineaţă m-am trezit cu pisica mea în varstă de 1 an miorlăind ciudat şi cerând să fie luată în braţe (în mod normal, nu ar sta sub nicio formă în braţele nimănui). Mi-a lăsat pe tricou o urma destul de mare de secreţie aparent mucosanguinolentă. Am fost cu ea la veterinar, dar în momentul respectiv nu mai avea secreţie. Febră nu avea. Mi s-a spus că ar putea fi piometru, dar pentru siguranţă să merg cu ea la o ecografie.

 

Spre seară, secreţiile au devenit mult mai abundente şi din ce în ce mai roşiatice. Acum sunt de culoare roz-roşu şi dacă le şterg, reapar în maxim 10 minute. Este nesterilizată şi ultima oară a fost în călduri în jurul datei de 15 noiembrie. Ce-mi recomandaţi să fac? Mai aştept să merg la programarea pentru ecografie sau să merg dimineaţă direct la veterinar pentru operaţie?

 

Ar putea fi altceva tratabil medicamentos? Nu aş vrea s-o sterilizez dacă există şansa unui altfel de tratament. Vă mulţumesc! Mihaela.

R: Scurgerile sangvinolente de care spuneți dumneavoastră pot de asemenea, să fie cauzate de o vaginită, o sarcină falsă, piometru (infecție la nivelul uterului) sau de neoplasme la nivelul vaginului sau uterului. Cel mai frecvent aceste scurgeri sunt cauzate de piometrul cu cervix deschis.

 

Piometrul este o infecție a uterului ce apare consecutiv schimbărilor hormonale ce apar la nivelul tractului reproducător al femelelor. Aceste schimbări hormonale duc la îngroșarea mucoasei uterine și apariția de chisturi endometriale. Aceste chisturi endometriale secretă fluide care crează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Concomitent nivelurile crescute de progesteron inhibă abilitatea de contractare și relaxare a peretelui uterin și astfel se acumulează fluide și bacterii.

 

Piometrul poate fi cu:

  • cervix deschis
  • cervix închis

Când cervixul este deschis, se scurge din uter spre exterior un conținut purulent cu miros respingător. În piometrul cu cervix închis sunt mai afectate ca urmare a reținerii toxinelor în uter, în acest caz secrețiile nu sunt eliminate la exterior. Cățelele afectate de piometru au apetitul scăzut, pot prezenta vomă sau sete exagerată.


Piometrul este o urgență medicală pentru că infecția de la nivelul uterului se poate generaliza la nivelul întregului organism și duce la septicemie și mai apoi moartea animalului dacă nu se iau măsurile necesare opririi infecției.

 

În ceea ce priveste tratamentul cel chirurgical este cel mai recomandat și constă în extirparea uterului și ovarelor. În cazul animalelor care nu pot suporta o intervenție chirurgicala  medicul veterinar poate face o schemă de tratament care să includă antibiotice și anumite produse hormonale. Tratamentul medicamentos  nu are succes în toate cazurile și riscul de recidivă al infecției rămâne crescut chiar și după tratament.

 

Diagnosticul de piometru se face coroborând semnele clinice cu o serie de examene complementare, cum este examenul ecografic și anumite analize de sânge (hemoleucograma). Pentru un diagnostic de certitudine ecografia rămâne cea mai utilizată metodă, iar consecutiv diagnosticului pus de medicul veterinar puteți discuta cu acesta, care este cel mai potrivit tratament pentru pisicuța dumneavoastră, cel medicamentos sau cel chirurgical.

 

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.