Trecerea câinelui la alimentaţia pe bază de hrană uscată
Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Câinele meu are în jur de 5 luni. E Bichon, dar nu 100%, şi nu vrea nici în ruptul capului să mănânce hrană uscată. Am încercat toate mărcile şi sub toate modurile. L-am ţinut şi flămând vreo 4 zile. Am crezut că moare. Chiar nu ştiu ce să-i mai fac. Are şi probleme cu digestia, respectiv ficatul. Am fost la medic şi mi-a recomandat să-i dau mâncare pentru căţei, dar mă simt neputincioasă. R: Ne-ar fi ajutat foarte mult dacă ne-ţi fi specificat în întrebarea dumneavoastră ce anume mănâncă căţelul dumneavoastră, pentru a ne face o idee cât mai reală asupra preferinţelor culinare ale acestuia. În general câinii de talie mică preferă mâncarea mai moale, sunt foarte pofticioşi şi nelipsiţi de lângă piciorul stăpânului când acesta se aşează la masă. |
În primul rând va trebui să determinăm câinele să mănânce singur, să nu ne acompanieze la masă. Din acest motiv, administraţi câinelui hrana înainte de a mânca dumneavoastră, astfel bichonul ar trebui să fie sătul şi să nu mai ceară. Puteţi să îi administraţi hrana lui preferată la început, doar pentru a-l determina să mănânce singur. În timp ce dumneavoastră mâncaţi, evitaţi să îi acordaţi atenţie, întrucât câinele va specula orice mică afecţiune din partea dumneavoastră. Este imperios necesar să existe un consens în familie, astfel toţi membrii familiei dumneavoastră trebuie să aplice câinelui acelaşi tip de tratament.
Odată rezolvată problema mâncatului de unul singur, trecem la următoarea etapă, aceea de a introduce pe rând, în amestec cu hrana câinelui, bobiţe din comerţ, mai întâi în cantităţi mici, urmând ca treptat să creştem proporția de hrană uscată. Operaţiunea este mai simplă în condițiile în care câinele obişnuia să consume hrană umedă (gen supă, orez cu carne amestec etc.), întrucât bichonul nu va putea alege bobiţele, acestea devenind mai moi. Puteţi începe cu hrana uscată cu o palatabilitate ridicată pentru a nu crea câinelui o stare de disconfort sau de respingere a acestui tip de hrană. Aceasta reprezintă cea mai dificilă etapă, astfel va trebui să vă înarmaţi cu multă răbdare şi să răsplătiţi câinele după ce a consumat hrana.
În ultimul rând, presupunând că am îndeplinit şi acest deziderat, putem încerca treptat şi alte tipuri de hrană uscată sau conservă în amestec ce hrana uscată, întrucât este posibil ca bichonul să simtă nevoia unei diversificări.