ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, Am cumpărat şi noi astăzi un puiuţ de teckel. Este născut pe 14.06.2010. Are primul vaccin făcut pe 04.08.2010. Voiam să ştiu dacă este în regulă şi când ar trebui să îi facem următorul vaccin?

Putem să îl scoatem afară sau deocamdată nu? 

Vă mulţumesc mult! Raluca

R: Schema de vaccinare a cățeilor se stabilește individual, în funcție de vârsta de la care se începe vaccinarea, tulpinile virale folosite, tipul de vaccin și nu în ultimul rând de medicul care face vaccinarea.

În mod normal, în cazul în care cățelul este complet sănătos, vârsta la care se efectuează primul vaccin este de 6-7 săptămâni. De regulă, primul vaccin conține maxim două tulpini virale, astfel că imunitatea se va instala destul de repede, în decurs de 14 zile.

Imediat după această perioadă de două săptămâni urmează rapelul, adică revaccinarea cu tulpinile folosite la primul vaccin, la care se mai adaugă 1-2 valențe, în funcție de vaccinul utilizat.

Acest al doilea vaccin conține de regulă 3-4 valenţe, din acest motiv imunitatea se va instaura mai lent, în decurs de 14-21 de zile. La finalul acestor 3 săptămâni pentru instalarea imunității, se va proceda la a treia vaccinare cu vaccin polivalent, la care se poate adăuga sau nu, în funcție de decizia medicului, valența împotriva rabiei.

Desigur, după cum menționam mai devreme, schema poate suferi variații, în funcție și de prezența focarelor infecțioase. Întrucât incidența bolilor virale la câini este destul de ridicată în țara noastră, iar cățeii sunt foarte susceptibili de boală în această perioadă a vieții, vă recomandăm să restricționați accesul câinelui dumneavoastră în orice zonă de focar de boală și să preveniți contactul cățelului cu alți câini, chiar dacă aceștia sunt sănătoși. Restricția se ridică la 2 săptămâni de la efectuarea celui de-al doilea vaccin polivalent (în jurul vârstei de 13 săptămâni în cazul utilizării schemei de vaccinare clasice).


Desigur, câinele poate fi scos afară, recomandat în brațe sau doar în zonele care cu siguranță nu au fost frecventate de alți câini. Vă reamintim că un câine sănătos sau vaccinat poate fi purtător pentru bolile virale specifice câinilor. Vă recomandăm să vă înarmați cu multă răbdare în această perioadă de aproximativ o lună și jumătate, întrucât este mai bine să prevenim decât să tratăm.

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.