Umflătura în zona mamelonului la cățel
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am o catelusa pechineza cred, am luat-o de pe strada..Și de 2 zile e cam agitata, nu îți găsește locul, nu prea mănâncă și are o umflătura în zona unui mamelon, care doare la atingere..Ce sfat îmi dați?
R: Pentru a gasi un raspuns la situatia in care se afla catelusa dumneavoastra, va propunem o descriere a ciclului reproductiv la caine:
Primul stadiu al ciclului reproductiv la femele este proestrul. Iniţial vulva se tumefiază, apare descărcarea de lichid sangvinolent, urinări frecvente, neliniştea femelei. În această perioadă masculii sunt atraşi de femelă, însă aceasta nu este receptivă. Durata proestrului este de 9 zile.
Următorul stadiu este estrul. În această etapă a ciclului, femelele sunt receptive şi acceptă masculul. Doar în această perioadă împrecherea poate fi urmată de o gestaţie. Pe perioada proestrului şi estrului, femelele au o descărcare sangvinolentă, care la unele femele nu poate fi observată datorită toaletării intense (femela se linge insistent în regiunea organelor genitale). Aceste două perioade sunt cunoscute sub denumirea de „călduri”. Durata lor poate varia de la 5 la 21 de zile. Perioada ovulatiei este in zilele 9-12 de la aparitia secretiei sangvinolente, acesta fiind intervalul de timp in care se poate realiza monta.
Diestrul este perioada următoare şi durează 56-58 zile la femelele gestante şi între 60-100 zile la femelele negestante. Deoarece profilul hormonal atât la femelele gestante, cât şi la cele negestante este acelaşi, frecvent femelele negestante manifestă o pseudogestanţie, manifestată prin creşterea în greutate, inflamarea glandelor mamare, apariţia secreţiei glandelor mamare, exprimarea comportamentului matern.
Anestrul este perioada de linişte reproductivă, când femela nu este atrasă şi nici nu atrage masculii. Durata lui este de 4- 5 luni.
Daca, in urmatoarele zile, femela va incepe sa produca lapte, inseamna ca se afla in diestru. Tratamentul pentru incetarea lactatiei se face cu unguente care contin mentol si camfor.
Exista totusi posibilitatea unei modificari structurale la nivelul mamelonului, respectiv o inflamatie sau o mastoza chistica, de aceea va recomandam un consult medical de specialitate.