Urină cu sânge la pechinez imperial senior
Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am un câine pechinez imperial care are 12 ani, de cateva zile a urinat cu sânge și nu mai mănâncă decât foarte puțin sau chiar deloc, are și dantura slăbită, se îneacă foarte des şi tușește, cred că amețește pentru că de două ori i s-au taiat picioarele și a căzut într-o parte, apoi și-a revenit. Vreau să știu dacă se mai poate face ceva pentru el și cum aș putea să-l pun pe picioare având în vedere că este senior. Vă mulţumesc. Mirela
R: Printre semnele îmbătrânirii câinelui se enumeră: pierderea auzului; scăderea acuității vizuale; afecțiuni dentare; incontinența urinară sau digestivă; îmbătrânirea creierului; probleme articulare; probleme dermatologice; probleme cardiace; obezitate. Toate aceste semne necesită multă atenție, răbdare și afecțiune din partea Dvs. De asemenea pentru prevenire e bine să faceți vizite trimestriale medicului veterinar curant. După ce câinele a depăşit vârsta de șapte ani, alimentația lui zilnică va deveni mai ușoară, se va micșora cantitatea de dulciuri, procentul de grăsimi din hrană, carnea (dacă exista în alimentație), înlocuindu-le cu hrană specială pentru câini seniori. Este bine de știut că un câine de talie mare îmbătrânește mai repede ca un câine de talie mică și de aceea el trebuie să facă mai multă mișcare. |
În primul rând trebuie să țineți cont de faptul, că simptomele descrise de Dvs. sunt destul de grave și pot fi comune mai multor afecțiuni. Astfel că trebuie să ajungeți, obligatoriu, la un cabinet veterinar unde cățelul să fie consultat de un medic veterinar, precum şi să se realizeze diverse investigațiii paraclinice pentru confirmarea unui diagnostic.
Sângele din urină poate avea cauze diverse, pentru mai multe detalii despre acest subiect vă rog să accesați pagina web a magazinului Maxi Pet , secțiunea Întrebați veterinarul şi citiţi următorul articol: Apariţia sângelui în urină .
Dieta unui astfel de câine în vârstă și cu probleme dentare trebuie să se bazeze pe hrană moale (conserve) sau harană uscată specială pentru câini seniori ușor hidratată. Datorită faptului că în aceste momente este, destul de slăbit îi puteți administra hrană umedă ce îl va ajuta să își revină. De asemenea, pentru evitrea suprainfecțiilor de la nivelul mucoasei gingivale și formarea plăcii dentare este bine să folosiți un spray bucal.
La această vârstă îl puteți ajuta și prin administrarea de multi-vitamine speciale pentru câini seniori și/sau suplimente cu rol în stimularea sistemului imunitar.
De asemenea, nu trebuie să uitați că odată cu înaintarea în vârstă apar diversele probleme articulare, astfel trebuie să administrați o medicaţie ce ajută la protecţia articulară şi împiedică deteriorarea şi degenerarea cartilajului.
Toate suplimentele enumerate mai sus, este preferabil, să le administrați sub recomandarea strictă a medicului veterinar ce va consulta cațelul Dvs.