Vârsta senioratului pentru câini
Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Am o căţeluşă metis de chiuaua cu pechenez de 9 ani. Nu a avut probleme grave de sănătate, o deparazitez şi am mare grijă de ea. Acum că a îmbătrânit, ar trebui să merg să-i fac nişte analize? Puteţi să-mi spuneţi ce analize ar trebui să-i fac, cât ar costa şi unde i le-aş putea face? Cu mulţumiri, Emilia R: De la vârsta de 7 ani, câinele intră într-o altă etapă de viaţă, cea de seniorat, fază în care necesităţile fiziologice suferă modificări la fel de importante ca acelea de la trecerea de la faza de junior la cea de adult. Bineînţeles, vârsta de 7 ani este orientativă, însă chiar dacă semnele de îmbătrânire nu sunt foarte evidente la toţi câinii, se impune o atenţie specială începând cu această etapă a vieţii. |
Aveți un cățel de 9 ani, deja ne aflăm la vârsta de seniorat, aşadar se impune o atenţie specială asupra stării de sănătate în ansamblu. Plecând de la principiul conform căruia este mai bine să previi decât să tratezi, vă recomandăm ca o dată pe an să mergeţi la un cabinet veterinar pentru efectuarea unor analize de sânge şi de urină de rutină, pentru a ne face o idee asupra stării generale de sănătate a principalelor organe şi sisteme. În principal, organele vizate sunt ficatul, rinichii şi pancreasul.
Preţurile variază în funcţie de complexitatea kiturilor de analize utilizate, producător şi nu în ultimul rând de tarifele prestate de către cabinetele veterinare.