Î: Buna ziua am si eu o iepuroaica in varsta de 4 luni rasa cap de leu si de 3/4zile stranuta iar de 2 tuseste de mancat mananca doarme se joaca topaie bea apa dar imi pare ca urechiusele sunt putin palide si usor caldute la ochisorii nu are nimic 

R: Buna ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră,

Iepurele dumneavoastră poate avea, o viroză sau o bacterioză . Afecţiunea care provoacă strănutul este cel mai probabil la nivel nazal, strănutul apărând ca urmare a unei iritaţii a mucoasei de la acest nivel.

Afecţiunile de la niveluri mai profunde ale sistemului respirator, şi anume la nivel faringian, bronhial sau pulmonar sunt situaţii în care simptomul caracteristic este tusea, şi nu strănutul.

Strănutul poate fi declanşat şi de o alergie la anumite substanţe sau particule ce pot fi inhalate de către animalul dumneavoastră. Dacă stă într-un mediu închis, strănutul poate fi declanşat din cauza excesului de amoniac din aer, de exemplu. Excesul de amoniac apare ca urmare a acumulării unei cantități mari de dejecții în așternut.
O altă posibilitate este ca iepuraşul dumneavoastră să fie alergic la particulele din aşternutul său: fân sau rumeguş. În acest caz, încercaţi să îi schimbaţi mediul în care stă sau să aerisiţi mai mult acea încăpere, sau să îi schimbaţi marca aşternutului.
Cât despre mirosul neplăcut din urină, acesta poate apărea ca urmare a ingestiei unor anumite alimente, unei concentrări excesive a urinei în cazul unei ingestii scăzute de apă sau ca urmare a unei infecţii la nivelul aparatului urogenital. Pentru a stabili cauza încercaţi să asociaţi perioada apariţiei mirosului cu perioada introducerii unui aliment nou în hrană, cu culoarea mai închisă a urinei în cazul unei oligurii, sau cu condiţii favorabile apariţiei unei infecţii urinare.
Condiţiile favorizante cele mai frecvente în apariţia acestor afecţiuni sunt temperaturile scăzute şi curenţii de aer. Astfel, ar fi indicat ca iepurele dumneavoastră să nu fie ţinut în locuri cu astfel de condiţii de microclimat.
Cea mai importantă afecțiune respiratorie a iepurelui este pasteureloza, o infecție bacteriană care, netratată, poate fi fatală.
Cât despre tratament, acesta se va institui în conformitate cu cauza afecțiunii respiratorii și va fi administrat numai de către medicul veterinar, în urma unei consultații. Se va avea în vedere înlăturarea/tratarea cauzei și întărirea sistemului imunitar.

 

Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos,

 

Cu respect,

Gabriel Catalin Cernica

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.