Vizualizarea membranei nictitante (ploapei a treia) la feline
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! De 2 zile motanului meu (are 9 luni) i se vede a 3-a pleoapă la ambii ochi, mai ales când se uită afară, stând pe pervaz, şi este foarte multă lumină. De la ce ar putea fi? În timp ce îl mângâiam pe faţă i-am atins şi pleoapele, dar nu am apăsat tare, cât să îl rănesc sau să îl doară. Poate fi şi de la asta? Mă simt vinovată... Mulţumesc, Andreea
Când pisica este alertă, aceasta este retrasă şi este vizibilă doar o porţiune mică. Atunci când este relaxată, sau când clipeşte, pleoapa a treia trece în mod pasiv pe suprafaţa globului ocular. Mişcările pleoapei a treia la pisici sunt controlate parţial şi de sistemul nervos simpatic.
|
Funcţiile pleoapei a treia sunt:
- distribuirea filmului lacrimal pe suprafaţa corneei
- protecţia corneei şi îndepărtarea corpurilor străine de pe suprafaţa corneei
- prezintă glandă lacrimală care secretă 30-50% din secreţia precorneală
- funcţie imună prin foliculii limfoizi din structură
Uneori aceste membrane pot acoperi suprafaţa ambilor ochi. Cauza este necunoscută. Apare la pisici cu vârsta sub 2 ani de zile, cu stare de sănătate aparent bună. Pisicile cu tulburări digestive, parazitoze intestinale sau infecţii virale vor prezenta uneori aceste pleoape mai "leneşe". Această manifestare se mai poate întâlni în deshidratări.
Dacă nu este o altă boală care determină apariţia ei, acestă manifestare va dispărea fără tratament în 3-8 săptămâni.
Medicul veterinar va face o examinare completă, analize de sânge, analize ale fecalelor, radiografii, teste pentru leucemie felină, virusule imunodeficienţei feline pentru eliminarea posibilelor afecţiuni care pot determina evidenţierea pleoapei a treia.