Afectiuni urinare la caini
Ioana Strungaru, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi
Î: Buna ziua!Am un pechinez de 5 ani, o femela mai exact care a fost sterilizata anul trecut. Acum trei zile am observat ca a slabit mult, nu mai are pofta de mancare, iar cand o mângâi pe burta oftează si nu mai poate sa isi miste picioarele din spate( la taraie).in plus am observat ca urineaza cu sange de mai multe ori pe zi in cantități mici. Puteți sa imi spuneti ce probleme are?Va multumesc!
R:
Urinarea cu sânge are mai multe cauze, dintre care babesioza este boala cu impactul cel mai grav asupra stării de sănătate a câinilor. Semnele clinice sunt: febră, apatie, lipsa poftei de mâncare, urină roșiatică-maronie, icter (îngălbenirea mucoaselor), slăbire rapidă. Aceste semne apar rapid după mușcătura căpușelor, iar diagnosticul se confirmă prin examenul sângelui la microscop, unde se descoperă paraziții cantonați în celulele roșii. Această boală are o evoluție rapidă, iar agentul patogen incriminat este transmis prin mușcătura de căpușă.
Totuși, pentru excluderea acestei maladii, este important un examen microscopic al sângelui.
Există și alte boli cu simptomatologie asemănătoare.
O altă maladie care determină frecvent probleme de urinat la câini, în special dacă discutăm despre cei castrați, dar poate apărea și înainte de sterilizare, este litiaza urinară. Apariția calculilor la nivelul vezicii urinare poate crea dificultăți în eliminarea urinei, iar suprafața neregulată a acestora poate irita uretra, determinând apariția sângelui. Diagnosticul acestei boli se pune pe baza examenului ecografic și al examenului microscopic al sedimentului urinar. Suplimentar, acești calculi pot crea condiții favorizante pentru dezvoltarea agenților patogeni care produc cistite, uretrite etc.
Tratamentul diferă în funcție de tipul afecțiunii, putând implica atât medicație specifică, cât și dietă pe perioada instituirii terapiei.
Recomandarea noastră este un consult medical de specialitate, pentru că simptomatologia nu este specifică, putând fi incriminate mai multe afecțiuni.