looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am un ciobănesc german de 2 ani. Stăm la curte, deci nu prea îl scoatem în parc pentru că are mult spaţiu de alergat. Cu oamenii este obişnuit, însă pe stradă am observat că este cam agresiv. La veterinar nu vrea să intre, începe să plângă, iar când medicul se apropie de el, devine agresiv. Ce am putea face? 

Vă mulţumesc, Antonia

R: Dresajul şi socializarea trebuie să înceapă la o vârstă timpurie. De la vârsta de 3-4 luni se poate începe dresajul cu comenzi simple urmate de recompensarea câinelui. La fel trebuie procedat şi cu socializarea faţă de alte animale, inclusiv câini, dar şi faţă de oameni şi mai ales copii.


Câinele dumneavoastră a ajuns deja la vârsta de doi ani şi s-a obişnuit doar cu oamenii, ceilalţi câini fiind pentru el o ameninţare. Dacă încercaţi acum să-l obişnuiţi cu alţi câini, cu siguranţă va avea o atitudine agresivă faţă de aceştia, la care cel mai probabil i se va răspunde tot cu agresivitate. Acest lucru nu l-ar putea face decât să devină şi mai agresiv.

Cel mai bine ar fi să începeţi dresajul până sunteţi sigur că puteţi controla câinele. Iniţial învăţaţi-l să vă asculte, dându-i comenzi simple şi întotdeauna după ce efectuează comanda, să-i oferiţi o recompensă şi să-l lăudați. Dacă nu vă ascultă, nu-l mai băgați în seamă o perioadă (cel puţin 20 de minute).

Încercaţi după ce aţi parcurs primii paşi ai dresajului, să-l scoateţi afară din curte pe distanţe scurte de câte 5 minute, crescând apoi progresiv durata plimbărilor. Astfel se va acomoda treptat cu mediul înconjurător, şi nu va mai fi stresat, acesta fiind unul din motivele agresivităţii la câini.
 

Și agresivitatea faţă de veterinar este datorată tot stresului. Acesta ştie că vizita la medic se soldează eventual cu o injecţie şi agresivitatea este un mecanism de apărare. Ar fi bine dacă v-aţi duce mai des la cabinet, însă doar în vizită, nu doar când este bolnav sau pentru vaccinare. Astfel va putea să dezvolte o relaţie de prietenie cu medicul care se ocupă de el, iar vizitele vor fi un prilej de bucurie, nicidecum de stres.

Dacă nu credeţi că puteţi face dumneavoastră aceste lucruri, vă recomand să apelaţi la un dresor canin.

Loredana Sava, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.