Atac vascular la căței
Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna seara. Am un catel talie mare metis are cca 11 ani. Este foarte vesel dar intr o zi l-am gasit extrem de trist si abia s-a ridicat. Veterinarul a zis ca a avut un atac cerebral dupa consult , i-au fost facute si analizele de sange care au iesit bune. Ii administrez ceva medicamente date de dansul de 3 zile pentru a ajuta sangele sa circule spre creier si ceva vitamine si azi am observat ca iar se comporta ciudat, se misca greoi parca schiopata, abia se ridica, se intorce greu cand o strig . Ce parere aveti ca ar putea avea?
R: Atacul vascular cerebral (AVC) reprezinta o dereglare a fluxului de sange la nivel cerebral, fie prin aparitia unor hemoragii, fie prin compromiterea fluxului de sange in anumite zona cerebrale. Atacul vascular poate fii ischemic sau hemoragic.
Ca si simptomatologie putem observa : mers nesigur sau in cerc prezentand imposibilitatea focalizarii priviri, manifestari de tipul paraliziilor, tremurat al capului si gatului, salivare abundenta sau respiratie greoaie.
Cauzele aparitiei atacului vascular sunt multiple : varsta, diabetul, probleme hepatice sau renale, hipertensiune si de ce nu avc-ul poate aparea si in urma unui traumatism emotional.
Pentru a se confirma prezenta AVC-ului recomandarea noastra ar fii de a se efectua un CT sau RMN.
Tratamentul este de lunga durata, acesta consta in tratament de sustinere al organismului, alaturi de tratamentul celorlalte patologii existente. In cazul altor modificari la nivel cerebral, cum ar fi formatiunile tumorale, terapia depinde de pozitionarea si tipul acestora. Animalul se poate recupera complet sau poate ramane cu unele sechele, in functie de localizarea modificarii la nivel cerebral. Recuperarea poate sa dureze saptamani sau chiar luni de zile. De asemenea, exista posibilitatea aparitiei recidivelor in viitor, dar nu este obligatoriu.