Beagle supraponderal
Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Am un beagle de doi ani și jumătate,"absolvent" al unui curs de dresaj la Timișoara, surprinzător de cumințel, dar puțin cam rotunjel-cca.18 kg. Se hrănește numai cu produse de la Dvs. în cantitățile indicate pe ambalaj. În weekend, la casa de vacanță, plec cu el pe munte câte 3-4 ore, în rest aleargă liber prin grădină iar în cursul săptămânii, stă singur în casă cam 8 ore/zi și doarme per total cam 12-14 ore pe zi. Vă rog, dați-mi o sugestie pentru a-l aduce la o greutate optimă și sănătoasă. Vă mulțumesc ! Alexandru
R: Principala cauză a problemelor de greutate o constituie dieta câinelui precum și lipsa exercițiilor fizice sau poate apărea în urma perioadelor de recuperare după boli sau intervenții chirurgicale. De asemenea luarea în greutate la câini poate fi simptomul unor dereglări hormonale sau chiar al unei predispoziții genetice. Rase predispuse obezitații: Bulldog Englez, Beagle, Dachshund, Pug, Dalmatian și Cocker Spaniol. Pentru evaluarea greutații câinelui pe lângă cântărirea efectivă, trebuie să îl palpați, Dvs. sau medicul veterinar curant, în zona coastelor, lombară, coadă şi cap. Rezultatele sunt apoi comparate cu standardul rasei. În cazul în care un câine este obez, acesta va avea o |
greutatea corporală în exces de aproximativ 10-15%.
Printre efectele negative ce pot apărea în urma obezitații se enumeră: boli cardiace, diabet, hipertensiune, probleme ortopedice cum ar fi încrucișări de ligament, osteoartrita, probleme respiratorii, diverse forme de cancer.
Trebuie să țineți cont de faptul că exercițiile fizice sunt foarte importante pentru menținerea greutații corporale, precum și administrarea unei hrane adecvate în conformitate cu talia și greutatea câinelui (vezi indicațiile de pe ambalajul fiecărui producător) administrată în 2-3 porții egale, fără a o lăsa la discreție. Dacă oferiți și alte recompense sau gustări veți scădea din cantitatea zilnic recomandată de producător.
Înainte de orice prescriere a unui program împotriva obezitații, se stabiliște greutatea țintă în funcție de rasă, sex, constituție și fiecare individ în parte. Ar fi indicat ca, câinele să fie consultat de un medic veterinar, și să se stabilească împreună cu acesta un program de dietă adecvat.
În magazinul Maxi Pet puteți găsi pentru acestă problemă următoarele diete: Advance Obesity, Royal Canin Obesity sau Satity Suport sau Weight Control, Purina Obesity Management sau Hill's R/D sau W/d.
Toate aceste diete sunt asemanătore, și au în comun următoarele proprietăți:
- reducerea pierderii masei musculare cu 30% , datorită conținutului proteic ridicat;
- menținerea mobilitații normale a articulațiilor ce sunt suprasolicitate în cazul animalului supraponderal deoarece au în compoziție sulfatul de condroitină și glucozamină;
- au un conținut crescut de minerale și vitamine, pentru a compensa efectul restricției energetice;
- au un conținut crescut de fibre, ce aujută la menținerea stării de sațietate și evitarea senzației de foame continuă.
După ce o să ajungeți la greutatea ideală pentru cațeluș (poate câteva luni), pentru a-i menține greutatea o să folosiți Royal Canin Weight Control sau Hill's W/D sau puteți folosi o hrană de calitate sortimentul Light, precum cea de de la Acana, Eukanuba, Hill's, Royal Canin etc.
Dacă știți faptul că are un stomăcel mai sensibil, mai ales la schimbările sortimentelor de hrană e bine să faceți o trecere treptată pe parcursul a 6-7 zile, amestecând produsul pentru obezitate cu hrana dată până acum.