daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un cățeluș mic și frumos și super jucăuș, un bulldog francez care abia a împlinit 3 luni. Am observat că de două zile are o gâlmă sub piele, aproximativ în zona în care i-a fost făcut vaccinul. Vaccinul însa, a fost făcut acum 10 zile, deci nu prea văd legătura. Se simte ca un lipom, are un diametru de aprox. 2 cm și nu pare să îl deranjeze în vreun fel.

 

Nu am schimbat nimic în alimentația lui, nu l-am ținut în condiții climatice diferite de când l-am luat și până acum, el momentan văd că nu pare bolnavior, e la fel de jucăuș și poznaș. Dar aș vrea să îl duc la un doctor veterinar să vadă despre ce e vorba. Până atunci, aș dori să îmi spuneți dacă este ceva comun, dacă ați auzit de astfel de cazuri, ca să mă mai liniștesc un pic sau să mă documentez în vreun fel. Vă mulţumesc. Carla


R: Vaccinurile conțin un antigen (care poate fi reprezentat de germeni atenuați, neutralizați sau părți ale acestora) care determină un răspuns imun pentru protecția acelui germen și mai conțin alte substanțe cum ar fi antibioticele, conservanți etc.     

Reacțiile vaccinale au o paletă largă de semne clinice în funcție de tipul reacției și intensitatea acesteia. Pot apărea 4 tipuri de reacții:

  • tipul I: cunoscut și ca anafilaxie (răspuns  alergic exagerat)
  • tipul II: cunoscut ca reactţe citotoxică - în care se pot întâlni sângerări și apariția vânătăilor la animalele afectate
  • tipul III:  apare prin formarea unui complex imun
  • tipul IV: este o reacție întârziată care duce la apariția granuloamelor la locul injecției.

 

Granuloamele aceste pot apărea și în urma injectării antibioticelor, dar sunt ceva mai rare. Granuloamele pot apărea la câteva săptămâni după vaccinare, sunt nedureroase și cel mai frecvent se micșorează singure sau dispar.

 

Apariția nodulilor după vaccinare este destul de frecventă la câini. Acești reprezintă o reacție locală a sistemului imunitar. Ulterior lucrurile se pot complica prin apariția infecției la locul inoculării. De cele mai multe ori granuloamele de vaccin vor dispărea de la sine în câteva luni de la apariția lor. Apariția lor la o vaccinare nu înseamnă că vor apărea la fiecare vaccin administrat.

               

În cazuri foarte rare se poate dezvolta o masă tumorală foate garesivă numită sarcom la locul injectării la câteva luni sau chiar ani de la incoulare. Aceste mase cresc foarte rapid, pot pune viața animalului în pericol și trebuie scoase chirurgical cât mai repede posibil.

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.