laura-dorca

Medic veterinar, MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

 

Î: Am o cățelușă adusă de la țară, metis, în vârstă de aprox. 4 - 5 luni. I-am terminat toate vaccinurile și acum aș vrea să o castrez. Problema este că nu știu cum este mai bine pentru ea: să o castrez înainte să intre în călduri (până la 6 luni) sau după ce trece această perioadă (după 8 luni). Grija mea este că sterilizarea îi poate afecta creșterea normală. Vă mulţumesc. Irina

R: În principal, în lumea medical-veterinară, se vehiculează mai multe teorii despre vârsta optimă pentru realizarea acestei intervenții chirurgicale.

 

1. Sterilizarea/castrarea se recomandă după ce animalul va fi maturizat complet, perioadă care poate varia individual și în funcție de rasă. Adepții acestei recomandari motivează că, până la atingerea maturitații, organismul animalului nu este complet dezvoltat și că hormonii sexuali au un rol important în dezvoltarea organismului astfel încat, dacă sterilizarea se face prea devreme, animalul riscă să nu se dezvolte complet și să nu își atingă maximul de potențial din acest punct de vedere.

2. Sterilizarea/castrarea se face înainte de primul ciclu de călduri la femele și înainte ca masculul să înceapă să se manifeste sexual. Cei ce susțin această recomandare motivează alegerea acestui interval de vârsta ca fiind optim deoarece se presupune că, până la această vârstă, animalele sunt maturizate și dezvoltate suficient pentru ca eliminarea gonadelor să nu mai pună probleme.

 

3. Sterilizarea/castrarea se poate face chiar si de la varsta de 4-5 luni, în situații speciale chiar și mai devreme. Adepții acestei opinii motivează că nu există riscuri asociate cu sterilizarea/castrarea la vârste fragede și că animalele sterilizate/castrate astfel nu au prezentat afecțiuni asociate.

Cel mai indicat e ca animalul să fie evaluat de un medic veterinar ce va hotărâ, în mod personalizat momentul propice pentru sterilizare/castrare.

Deci va trebui să țineți cont de opinia medicului veterinar curant, pentru că acesta decide momentul propice sterilizarii, în funcție de starea de sănătate a cățelului, de gradul de dezvoltare, de robustețe și de o serie de alți factori pe care numai medicul veterinar curant îi poate evalua într-un mod corect și obiectiv.

Avantajele sterilizării ar fi următoarele:

Øfemelă:

  • prevenirea sarcinilor nedorite;
  • prevenirea infecțiilor uterine;
  • reducerea cazurilor de cancer mamar - dacă intervenția chirurgicală este relizată înainte ca femela să intre pentru prima dată în călduri.

Ømascul:

  • nu vă mai suferi de cancer la nivelul testiculelor;
  • vor exista mai puține probleme cu prostata;
  • mai puţin susceptibili tumorilor perianale.

Creşterea în greutate după operaţia de castrare sau sterilizare a câinilor, respectiv a căţelelor, este un mit. Cu toate acestea, afecţiunea poate apărea în cazul în care proprietarul nu îi asigură câinelui o dietă adecvată și mișcarea zilnică. Pentru a evita luarea în greutate, câinele nu trebuie să fie hrănit excesiv, să se respecte în tocmai recomandările de dozaj ale fiecărui producător în parte. De asemenea, trebuie să se respecte dieta dată de medicul veterinar şi să i se dea zilnic să mănânce la aceleaşi ore. Sortimentul de hrana ales va fi cel din categoria light sau sortimente special destinate cainilor castrați. 

 

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.