Cauzele apariției vomei la pisici
Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună! Pisicul meu în vârstă de cca. 5 luni, vomită suc gastric și ceva fire de iarbă. Nu știu dacă are legatură, dar cu o săptamână în urmă, a fost mușcat, nu foarte grav de câini. Își revenise oarecum, nu mai era la fel de jucăuș dar mi-am zis că e nevoie de timp. De ieri i-a scăzut pofta de mâncare, iar azi nu a mancat decât puțin dimineața și atât! Din pacate i-am dat ieri niște lapte din frigider. Există ceva ce pot face să nu-l mai traumatizez cu dusul la doctor? Multumiri anticipate, Andreea
R: Voma la pisici poate avea diferite cauze, putând fi produsă de la nivel central sau periferic. La nivel central se traduce prin stimularea directă a centrului vomei, iar la nivel periferic poate apărea consecutiv obstrucției sau iritării oricărui segment digestiv anterior.
În cazul carnivorelor vomitarea nu este considerată neapărat un semn de boală – mai ales că se produce destul de frecvent.
|
Pisica dumneavoastră poate voma și de la laptele rece pe care i l-ați administrat în hrană și mai puțin consecutiv altercației cu câinii. Tot o cauza a vomei o poate reprezenta eliminarea ghemului de păr pe care îl acumuleaza în urma toaletării.
Apetitul selectiv sau chiar lipsa apetitului poate fi o urmare a reflexului de vomă sau a unor leziuni inflamatorii localizate la nivelul laringelui datorate ingerării de alimente reci.
De la această vârstă ar trebui să îl obișnuiți cu vizitele periodice la medic pentru că acestea vor fi necesare pe parcursul vieții animalului dumneavoastră. În cazul în care evitați transportul animalului și nu îl obișnuiți cu examenele medicale uzuale, pisoiul o să se streseze foarte tare la orice tip de intervenție, poate deveni agresiv și uneori medicul va fi în imposibilitatea de a realiza tratamentul.
Recomandarea mea ar fi să mergeți la un cabinet veterinar pentru o examinare amănunțită a pisoiului dumneavoastră.