Culoarea excrementelor - ce semnifică?
Mihaela Mincu, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! Am un ciobănesc mioritic în vârstă de 5 ani. În vară, culoarea excrementelor era albă iar acum, iarna, culoarea acestora este maro. De ce? cum e mai bine? Vă mulțumesc. Mihnea Vom descrie principalele culori ce pot apărea: Negru: fiziologic - apar în urma ingerării afinelor sau murelor (foarte rar la câine), patologic -de obicei se datorează unor hemoragii la nivelul tubului digestiv superior (scaunele conţin sânge digerat şi sunt comparate cu păcura la aspect purtând numele de melenă) sau în cazul intoxicaţiei cu plumb,dacă acesta pătrunde prin ingestie în organism. Rosu: fiziologic - apar în consumul alimentelor roşii (sfeclă roşie) sau a unor medicamente antihelmintice patologic - conţin sânge. Sursa hemoragiei poate fi la nivelul colonului sau a rectului. |
Poate indica o sângerare pe fond traumatic consecutiv ingerării de oase(se lezează mucoasa din cauza aşchiilor de os), fisuri anale, prezența de tumori la nivelul intestinului, boli virale.
Galben: fecalele de culoare galbena pot indica un parazitism intestinal. Câinii se pot infesta prin apă, hrană, prin ingerarea de fecale contaminate aparținând altor animale.
Verde: fiziologic - apar după consumul unor cantităţi mari de alimente verzi (salată, spanac, iarbă - mai rar la câine).
patologic - pot apărea în tranzit intestinal accelerat sau, uneori, în disbioze (bilirubina nu mai este metabolizată).
Alb-gri: fiziologic - consecutiv examenului radiologic cu tranzit baritat, consecutiv administrării de alimente cu conținut crescut de amidon, gluten, făină(pâine, batoane de amidon, cartof)
patologic - fecalele de culoarea cimentului pot indică o obstrucţie biliară. Aceasta obstructie poate avea mai multe cauze, dar pentru oricare din ele este bine să faceţi o vizită medicului veterinar.
Mirosul fecalelor:
Fecalele animalelor sănătoase sunt puțin mirtositoare. Dacă apare miros de putred, acru, ihoros are trebui să mergeți cu animalul la medicul veterinar
Consistenţa fecalelor:
Consistenta fecalelor este de asemenea foarte importantă. Fecalele de consistență dură apar în cazul constiipației și poate fi cauzată de administrarea de alimente neechilibrate din punct de vedere al nutrimenților (o hrană lipsită de fibre), administrarea de oase în alimentație sau deperdiție hidrică. Constipația poate apărea și la animalel mature care nu mai depun efort fizic, iar tranzitul intestinal este foarte greoi.
Daca fecalele cainelui au forme lunguieţe şi subţiri înseamnă că rectul sau intestinul gros sunt îngustate din diverse motive(inflamații). De asemenea fecalele foarte groase şi mari pot indica probleme ale intestinului subtire. În oricare din cele doua variante este bine să apelaţi la medicul veterinar.
Diareea este un alt motiv serios de îngrijorare. În cazul în care câinele dumneavoastra are diaree indică o afecțiune serioasă la nivelul tubului digestiv (boli virale, bacteriene, parazitare) și trebuie să vă prezentașă de urgență la medicul veterinar. În acest caz animalul se deshidratează rapid, pierde cantitâți mari de electroliți și poate muri.