daniela

Daniela Chelarudr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua!

Am un cățel de 6 luni, acum o săptămână a fost lovit de o mașină, nu a avut nimic fizic, însă este atat de speriat încat nu-l mai pot ţine afară să-şi facă nevoile, am încercat să-l duc mai departe de zona unde a fost lovit, dar degeaba fuge numai spre casă. În parc nu are probleme, se comportă normal doar că nu am parcuri în zonă şi nu pot ajunge mereu acolo.

Vă rog să mă ajutaţi să-l scap de frica de mașini deoarece, îşi face nevoile numai în casă acum şi nu este plăcut deloc.

Mulțumesc mult! O zi cât se poate de frumoasă! Geta

 

R: Frica și agresiunea sunt comportamente frecvent întâlnite la câini. Uneori agresivitatea este determinată de frică. Câinii speriați au o postură și un comportament specific. Animalele speriate stau cu capul la un nivel mai jos decât spatele, evită contactul vizual, au urchile culcate și coada între picioare. Poate de asemenea, să tremure. Unii câini pot mârâi atunci când sunt speriați sau când se simt amenințați.

Cauzele apariției fricii pot fi:

  • Temperamentul animalului, exact ca la oameni unele animale sunt mai fricoase decât altele
  • Experiențe neplăcute în trecut
  • Lipsa socializării timpurii

 

Câinii rareori depăşesc frica fără ajutor din partea proprietarilor. De multe ori animalele se tem că ar putea să le fie atinse zonele dureroase de la nivelul corpului, de aceea trebuie eliminate posibilele cauze medicale care ar putea determina apariția fricii.

 

Prima etapă în procesul de vindecare a  animalului este stabilirea cauzei apariției fricii.  De cele mai multe ori este vroba de unul sau doi stimuli. Poate fi un obiect, un zgomot, un miros sau poate fi legat de locul unde a avut loc evenimentul neplăcut.

 

După ce ați determinat ce duce la apariția fricii, recreați situația ori de câte ori doriți. Apropiați animalul de obiectul, persoana sau locul ce provoacă frica cât se poate de calm, recompensându-l. Oferindu-i lucruri care îi plac foarte mult cresc șansele ca el să accepte mai ușor apropierea. Este important să rămâneți cât mai calmă pentru că animalele intuiesc foarte ușor emoțiile dumneavoastră. Treptat, în mai multe etape și sesiuni, apropiați din ce în ce mai mult animalul de zona/ obiectul/ persoana respectivă. Pe parcursul acestor procese premiați animalul, vorbiți calm, liniștiți-l.

 

Punând animalul să facă activități plăcute pentru el în situațiile care îi determină frică treptat va scădea intensitatea fricii.

 

Dacă procesul de învățarea nu are progrese sau dacă nu vă descurcați puteți apela la persoane specializate în dresajul câinilor.

Uneori se pot folosi produse pentru calmarea câinilor înainte de efectuarea pașilor de învățare. Produsele se administrează cu o jumătate de oră înainte de începerea sesiunii de învățare.

 

Puteți de asemenea, să folsiți metoda prin care animalul aflat în situații stresante primeşte comenzi  cu care este acomodat. Trebuie să îi distrageți atenția de la elementul stresant, arătându-i recompensele, însă oferiindu-le doar atunci când execută comenzile. Prelungiți cât mai mult perioada în care animalul este atent la dumneavoastră și ignoră elementul stresant.

 

Nu este recomandat să pedepsiți animalul, deoarece nu face decât să accentueze problema, să țipați la el, să îl obligați să vă asculte.

 

Câinii capătă încredere în ei prin învățarea cât mai multor comenzi și astfel se dezvoltă și capacitatea de a înfrunta situațiile stresante.  Cu cât învață mai multe comenzi vocale la care să răspundă cu atât cresc șansele să se încreadă în dumneavoastră în situațiile stresante.

 

Frica determinată de o singură situație este mai ușor de manageriat decât cea determinată de mai multe cauze.

 

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.