Dermatita la pisici
Adriana Florentina Florea, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! De aproximativ o lună, una din pisicile mele are o problemă la ambii ochi, dar mai accentuată la stangul. Nu lacrimează, nu are nicio secreţie, doar i-a căzut părul sub ochi, pielea e puţin inflamată şi uneori se scarpină destul de urât şi îi mai curge şi sânge de la scărpinatul excesiv. A urmat un tratamnent de 5 zile cu Oculoforte, perioadă în care simptomele s-au mai ameliorat, după care problema a revenit.
Medicul veterinar la care am fost ne-a spus ca este posibil să fie vorba de Microsporum, i-a făcut Biocan M, însă fără analize, dar problema nu s-a rezolvat.
Ţin să menţionez că nu are alte leziuni pe corp sau pe cap, nu îi cade parul, nu se scarpină în rest, doar ochişorii sunt cu probleme...pielea din jurul ochilor mai precis, conjunctiva nu pare a fi afectată. Mănâncă Hypoallergenic de la Royal Canin şi uneori plicuri Sensitivity tot de la Royal, în rest absolut nimic. Comportamentul e normal în rest, apetitul prezent, nu are alte probleme de piele sau de blaniţă. Vă rog să-mi spuneţi ce ar putea fi şi ce aş putea să fac? Mulţumesc. Robert |
R: Dermatita este un termen ce defineşte o inflamaţie a dermului însoţită de o serie de semne clinice aşa cum sunt: prurit, hiperemie (înroţirea pielii), exfolieri, cruste, deformări ale pielii (vezicule, pustule).
Dermatitele pisicilor au mai multe cauze şi anume:
- alergeni (dermatite alergice),
- bacterii,
- fungi,
- paraziţi,
- traumatisme (dermatite de contact),
- sau dermatite a căror cauză rămâne necunoscută (dermatite atopice),
- cât şi dermatite seboreice.
Dacă ați încercat deja un tratament local cu colir pe baza de antibiotic și antiinflamator și acesta nu a dat rezultate, vă recomand să întrerupeți tratamentul pentru o perioadă de minim 10 zile. După această perioadă trebuie prelevat un raclat dermic din zona afectată (este bine să se ia probă și de pe marginile zonei fără păr) și supus examenelor de laborator pentru aflarea exactă a agentului etiologic (este de preferat să se realizeze examen parazitologic, micologic și bacteriologic). În cazul în care agentul etiologic este o ciupercă, este recomandat să se efectueze și o fungigramă pentru a vedea exact la ce tip de antimicotic este sensibilă.
Vaccinul Biocan M este recomandat pentru profilaxia și tratamentul micozei cutanate provocate la câini și pisici de Microsporum canis. Animalele vaccinate pentru prima dată trebuie revaccinate cel puţin o dată într-un interval de 14 – 21 zile. În cazul vaccinării terapeutice, se va efectua o a treia vaccinare la 18 – 24 zile după revaccinare, dacă este necesar. Imunitatea animalelor vaccinate se formează în decurs de o lună după revaccinare și durează cel puțin un an.
Un alt tratament adjuvant în probleme ale pielii şi blăniţei sunt uleiurile din peşte, comprimatele cu conţinut crescut de Omega 3, 6, Zinc sau pudre cu biotină. Toate acestea pot fi administrate numai după un consult medical amănunțit.