Infestarea cu paraziţi intestinali
Daniela Ghelmez, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! Am observat că din anusul pisicuţei mele atârna ceva de aproximativ 5 mm, poate fi un parazit? Mentionez că a fost deparazitată total la vârsta de 6 saptamani. Vă muţumesc şi aştept un răspuns din partea dumneavoastră. Ana-Maria
Unii viermi pot trece și la oameni și pot provoca probleme serioase, de aceea deperazitările regulate ale animalelor sunt foarte importante.
Viermii rotunzi sunt una dintre cele mai comune forme de viermi intestinali și pot fi prezenți la orice vârstă a animalului, mai ales la puiuți.
|
Infestarea animalelor se poate face pe două căi:
- Ingerarea directă de ouă dintr-un mediu contaminat (ouăle pot rezita în mediu luni sau chiar ani)
- Prin ingerarea unei gazde intermediare, infestate cu paraziți (șoareci, șobolani)
Unii dintre viermii intestinali se pot transmite și prin laptele mamei la pui. Formele imature ale paraziților (larvele) pot migra în glandele mamare ale femelelor în perioada de gestație și în consecință sunt excretate cu laptele și sunt transmise puilor. Este o formă frecventă de transmitere a paraziților și de cele mai multe ori se presupune că toți puii sunt infestați cu paraziți.
Se recomandă deprazitări regulate pe perioada vieții pisicii. Pentru a determina cu exactitate dacă o pisică are sau nu paraziți intetsinali se recomandă efectuarea unui examen coproparazitologic.
Viermii cu cârlig pot provoca leziuni la nivelul intestinului în zonele unde aceștia se atașează la suprafață și acest lucru poate duce la pierdere în greutate, sângerări, anemie.
Infestarea se face prin :
- ingerarea directă de ouă de parazit
- ingerarea gazdelor intermediare infestate
- migrarea larvelor transcutanat (prin pielea pisicii)
Viermii lați sunt formați din mai multe segmente. Segmentele mature sunt eliminate și trec în fecalele animalelor. Aceste au aspectul unor boabe de orez și uneori pot fi întâlnite în părul din jurul anusului, în fecale sau în locurile unde doarme animalul.
Toți viermii lați au nevoie de o gazdă intermediară. Pisica va fi infectată prin ingerarea gazdei. Gazdele pot fi: puricii (care pot fi înghițiți de pisici în timpul toaletării), rozătoarele mici.
Deparazitările se recomandă în următoarele intervale:
- la puiuți să se facă la intervale de 2 săptămâni, începând cu vârsta de 6 săptămâni până la 4 luni, apoi la interval de o lună până la 6 luni.
- la pisicile adulte ( mai mari de 6 luni) la intervale de 1-3 luni.
Intervalul se stabilește în funcție de mediul de viață, activitatea pisicii (dacă vânează) și de intervalul deparazitărilor externe.
Pentru deparazitarea internă sunt disponibile pe piață multe produse. Cel mai inidcat este să consultați medicul veterinar privind deprazitarea animalului.
Produsele se găsesc sub mai multe forme de prezentare, cum ar fi: tablete, produse injectabile, pipete de pus pe piele, soluții pentru administrare orală, paste pentru administrare orală. Dozajul diferă de la un produs la altul și este în funcție de greutatea animalului.
Pisicile pot fi infestate și cu alți paraziți, cu alte localizări cum ar cardiac, pulmonar, ocular.