ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un motan maidanez în vârstă de 10 luni şi aş vrea să îi fac vaccinul antirabic. Precizez că are deparazitarea făcută acum 2 săptămâni. Aţi putea, vă rog, să îmi faceţi o recomandare de vaccin? Unul ieftin şi unul mai scump? Aş prefera să i-l fac eu acasă.

Mulţumesc frumos pentru răspuns şi vă doresc succes în activitate. Mihai

R: Vaccinarea antirabică este obligatorie prin lege şi aţi făcut foarte bine deparazitând motănelul în prealabil. Procedura de vaccinare are loc doar atunci când animalele sunt perfect sănătoase, pentru instalarea rapidă şi în bune condiții a imunităţii date de vaccin. Dacă după deparazitarea internă motanul a eliminat viermişori, atunci este necesară încă o deparazitare internă la interval de 10-14 zile. În caz contrar, deparazitarea internă nu se mai repetă şi se procedează la vaccinare.

Nu aţi specificat dacă motanul a fost vaccinat până acum împotriva bolilor infecţioase specifice pisicilor (caliciviroză, panleucopenie, rinotraheită şi chlamidioză).

În mod normal se recomandă prima vaccinare la vârsta de 2-3 luni, după care urmează rapetarea vaccinului (rapel) la care se adaugă tulpina antirabică. În cazul în care nu s-a efectuat prima vaccinare, vă recomand un vaccin polivalent care să confere protecţie completă împotriva tuturor bolilor virale şi bacteriene ale pisicii şi nu numai o simplă vaccinare antirabică.

Referitor la opţiunea dumneavoastră de a face vaccinul acasă, vă recomand să apelaţi la un medic veterinar pentru efectuarea vaccinării, întrucât avem de-a face cu un produs biologic. Manopera de vaccinare presupune măsuri de sterilizare şi asepsie, elecţia locului de vaccinare, măsuri de contenţie specifice pentru pisică şi nu în ultimul rând o examinare a stării de sănătate a animalului. Ca reacţie postvaccinală pot apărea cu uşurinţă noduli la locul inoculării vaccinului, iar în condiţii precare de sterilizare pot apărea infecţii, flegmoane.

Privită de la distanţă, operaţiunea pare destul de simplă, însă vă asigur că este nevoie de un personal calificat. Pornind de la principiul "că este mai bine să previi decât să tratezi", vă recomand ca pentru procedura de vaccinare să mergeţi cu motanul la un cabinet veterinar.

Sperând că acest răspuns corespunde necesităţilor dumneavoastră, vă mulţumim că aţi apelat la sfatul nostru şi vă dorim, de asemenea şi dumneavoastră mult succes în acţiunea pe care urmează să o întreprindeţi.

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.