Hernia la căței
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am o catelusa,acum 2 ani a fost operata de hernie inghinala aparuta dupa ce a facut puii.Acum cred ca este din nou gestanta si nu stiu ce sa fac.Este vreun risc sa pateasca ceva?
R: Hernia este pătrunderea țesuturilor sau organelor prin deschideri ce în mod normal sunt închise. Hernia poate apărea în mai multe zone ale corpului. Pot fi hernii ombilicale, diafragmatice sau inghinale.
Hernia inghinală este pătrunderea organelor (intestinelor, vezica urinară, uter) prin inelul inghinal. Poate fi unilaterală sau bialterală. Este mai frecventă la femele decât la masculi. Această situație poate duce la complicații ce pot pune viața animalului în pericol, de aceea se recomandă intervenția chirurgicală. Intervenția chirurgicală de corectare a herniei se poate face concomitent cu sterilizarea.
Hernia inghinală poate fi congenitală sau poate apărea pe parcursul vieții. Obezitatea, traumele, gestațiile pot fi factori favorizanți în apariția herniei.
Hernia apare ca o umflătură în regiunea inghinală (în regiunea unde musculatura abdominală intâlnește membrele posterioare). Poate fi asimptomatică, mai ales când hernia este redusă (se poate împinge înapoi în cavitatea abdominală). Atunci când nu se poate împinge înapoi în cavitatea abdminală vorbim de o hernie încarcerată. Atunci când aportul saguin este perturbat sau când hernia încarcerată este strangulată simptomatologia se schimbă drastic. Zona devine umflată, dureroasă, animalul ajunge să fie letargic, cu dureri intense, febră, refuză hrana și apa. Se poate ajunge chiar la decesul pacientului.
Diagnosticul se poate pune prin examinare clinică, masa hernială putând fi reintrodusă în cavitatea abdominală, ceea ce permite medicului să poată aprecia mărimea herniei, și prin investigații paraclinice (radiografii cu contrast, ecografii) determinânsu-se conținutul herniei.
Tratamentul constă în repararea herniei, într-un timp cât mai scurt de la diagnosticare şi din moment ce animalul este anesteziat se poate realiza și castrarea în aceeași intervenție chirurgicală.
La animalele care au moștenit herniile pe cale ereditară, este recomandat să nu se utilizeze la reproducție.
Riscurile hernierii uterului gestant prin inelul inghinal sunt destinderea acelei comunicari, care inseamna o posibila antrenare a altor organe prin inelul inghinal, precum si infarctizarea zonei de uter herniate.
Tratamentul:
• în cazul herniilor mici: animalul poate trăi toată viața fără a necesita tratament în acest sens
• în cazul herniilor mari: tratamentul este chirurgical și constă în repunerea organelor în cavitate și închiderea inelului herniar.