jowad-web

Jowad Timol, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am o căţeluşă de 14 ani şi a fost suspicionată acum câteva luni de hipotiroidism. Mi s-a recomandat să-i fac câteva analize (T3 ,T4 şi TSH), dar la un laborator uman, deoarece pe la noi în Bucuresti d-na doctor nu ştia nici un cabinet veterinar care să facă aceste analize. Valorile sunt foarte mici (T3=0.53, T4=2.10, iar TSH nu a putut fi detectat din cauza valorii foarte mici). Aceste analize ar trebui transformate în valori pentru câine, dar nu am găsit nici un medic specialist în endocrinologie veterinară, pentru ai pune un diagnostic precis şi pentru ai da un tratament. Se zice ca ar trebui să ia Eutyrox, dar nu ştiu cât.


Mai trebuie să menţionez că, în urmă cu 2 ani a fost operată de cancer mamar şi de atunci ia Tamoxifen, iar de curând are şi probleme cardiace, pentru care mi-au dat Preductal şi Digoxin. Au mai rămas analizele astea de tiroidă, cărora nu le dă nimeni de cap.

Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi sper că mă puteţi ajuta! Mirabela 

R: Hiposecreţia glandei tiroide poate fi datorată unei disfuncţii la nivelul axei hipotalamo-pituitare prin intermediul căreia se controlează nivelul secreţiei, însă cel mai frecvent se produce distrugerea chiar a glandei tiroide. Aceasta va avea drept rezultat o rată mai scăzută a metabolismului câinelui dumneavoastră, afectând totodată funcţionarea tuturor organelor. Astfel, multe dintre semnele clinice din hipotiroidism sunt rezultatul încetinirii metabolismului celular. Unele dintre aceste simptome sunt letargia, creşterea în greutate fără a fi asociată cu creşterea apetitului sau refuzul de a face mişcare susţinută. Un alt semn caracteristic îl reprezintă pierderea mai pregnantă a părului.

Câinele dumneavoastră va căuta locuri calde deoarece îşi va menţine mai greu temperatura corporală adecvată, deci vă recomand să îi asiguraţi o temperatură înconjurătoare confortabilă, iar culcuşul său să fie aşezat într-un loc lipsit de curenţi de aer.

În ceea ce priveşte rezultatele analizelor, acele valori nu necesită transformare. Valorile normale în cazul câinilor sunt 1,0-2,5 nmol/L pentru T3, 25-40 nmol/L pentru T4 şi 0.0-0,4 ng/mL pentru TSH, aceste valori fiind doar orientative, ele diferind uşor de la un aparat de măsură la altul.


Tratamentul se face în scopul suplinirii funcţiei tiroidei, fiind necesar pe tot cursul vieţii. 

Jowad Timol, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.