daniela

Daniela Chelaru,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am două pisicuţe femele, surori, care marchează în casă toţi pereţii. Sunt sterilizate, au litiera în casă, stau şi prin curte, nu numai în casă. Aţi putea să-mi spuneţi, dacă se poate, care ar fi cauza şi cum pot să le determin să nu mai facă asta?

Există vreun remediu? Am încercat şi cu oţet şi cu spray repelent. Mulţumesc frumos! Dorina

 

R: Pisicile, atât masculii cât și femelele pot avea acest obicei de a marca teritoriul. Cauzele pot fi multiple. Marcarea teritoriului cu urină poate fi asociată cu stresul sau poate fi o manifestare a teritorialismului pisicilor. Problema este mai frecventă în locurile cu mai multe pisici. Marcarea cu urină este un sistem de comunicare între pisici.

 

Urina pisicilor conține feromoni, substanțe chimice care le transmit pisicilor anumite mesaje. Stropirea cu urină este o manifestare care se întâlnește mai frecvent la pisici în perioada de împerechere. Masculii marchează cu urină pentru a le transmite celorlalți masculi care sunt limitele și acesta este terioriul lui.

Pisicile nu își rezolvă conflictele prin luptă directă, cel mai frevent își transmit mesaje, o cale fiind stropirea cu urină. Dacă pisica a fost învățată să folosească litiera dar totuși urinează în alte locuri sau marchează este posibil să fie și o altă problemă cu ea. De exemplu este posibil să nu agreeze locul unde este pusă litiera, sau litiera în sine, nisipul. De asemenea, dacă împarte litiera cu o altă pisica este posibil să fie o problemă pentru ea. Se recomandă ca numărul litierelor din casă să fie egal cu numărul pisicilor plus una. Stropirea locurilor din apropierea ușilor sau ferestrelor poate fi un semnal că este o pisică afară. Probabilitatea apariției marcării teritoriului este proporțională  cu numărul pisicilor din casă.

 

Stresul poate fi un factor important în apariția stropirii cu urină, atunci când confortul pisicii este perturbat apare stresul, care poate duce la stropirea cu urină. Este foarte important să se descopere care sunt factorii declașatori. Incercați să analizați următoarele probleme pentru a descoperi un potențial factor stresant :

  • Dacă schimbat ceva în mediul pisicii. Dacă a apărut un membru nou sau a plecat un membru din familie, dacă a apărut un nou animal în casă, a apărut un obiect nou în casă , a fost scos un obiect etc.
  • Dacă sunt pisici care vin de la vecini în curtea dumneavoastră și au conflicte cu pisicile dumneavoastră. Conflictul cu alte pisici este factorul cel mai important în declanșarea marcării teritoriale. Conflictul poate fi cu o pisică din casă sau cu o pisică pe care o vede afară.
  • Dacă s-a schimbat ceva în rutina pisicii.
  • Dacă a avut vreo problemă de sănătate?
  • Dacă aţi schimbat litiera sau marca nisipului din litieră? E ceva în legătură cu litiera care ar putea fi o problemă pentru pisică (mărimea acesteia, nu este curățată frecvent, locul unde este amplasată litiera este neplăcut.

 

Marcarea teritoriului se întâlnește atât la femele, cât și la masculi, sterilizați sau nesterilizați. Stropirea cu urină poate apărea și dacă pisica are o problemă fizică, cum ar fi :

  • probleme hepatice
  • hipertiroidism
  • diabet
  • cistite
  • leucemia felină
  • vârsta înaintată
  • tratamente medicamentoase recente

 

Primul pas în remedierea problemei este identificarea cauzei. Trebuie eliminate cauzele medicale. Apoi trebuie analizat fiecare aspect din viața pisicii care poate duce la acest comportament.

 

Un produs care poate oferi o soluție în cazul comportamentelor nedorite, asociate stresului este Feliway. Este un produs cu feromoni care conferă o stare de liniște animalului. Se pot pulveriza zonele unde pisica marchează terioriul sau se poate folosi și sub formă de difuzor electric.

 

O altă variantă sunt produsele repelente mecanice cu senzor de mișcare. Acestea pot simți mișcare atunci când pisica se duce să marcheze și elibearează un spray inofensiv care v-a îndepărta pisica de acele locuri. Îndepăratea mirosului este importantă, deoarece, mirosul poate declanșa apariția unei noi manifestări. Puteți utiliza un detergent de rufe care conține enzime pentru a spăla locurile respective, apoi sropiți cu soluție cu oțet.

 

Medicamente anxiolitice pentru pisicile care marchează terioriul pot fi recomandate de medicul veterinar curant. Efectul advers al medicamentelor este schimbarea personalității animalului. Este indicat mai întâi să încercați toate varinatele posibile de corectare iar în ulrimă instanță să se opteze pentru aceste medicamente.

Daniela Chelaru, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.