Montă bichon
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am o femela bichon de 2 ani si 2 luni, a intrat in calduri de 5 zile vreau sa o dau la monta . Este prima data cand vreau sa o dau am gasit un mascul de 1 an si 3 luni si vreau sa stiu cand mai exact sunt zilele fertil e.Stiu ca in estru ea accepta masculul . Daca masculul este mai mic decat ea este vreo problema sau trebuie sa caut altul mai mare de ani ? A cata zi as putea sa o dau la imperechere? Mentionez ca o las vreo 4 zile la mascul acasa .
R: Primul stadiu al ciclului reproductiv la femele este proestrul. Iniţial vulva se tumefiază, apare descărcarea de lichid sangvinolent, urinări frecvente, neliniştea femelei. În această perioadă masculii sunt atraşi de femelă, însă aceasta nu este receptivă. Durata proestrului este de 9 zile.
Următorul stadiu este estrul. În această etapă a ciclului, femelele sunt receptive şi acceptă masculul. Doar în această perioadă împrecherea poate fi urmată de o gestaţie. Pe perioada proestrului şi estrului, femelele au o descărcare sangvinolentă, care la unele femele nu poate fi observată datorită toaletării intense (femela se linge insistent în regiunea organelor genitale). Aceste două perioade sunt cunoscute sub denumirea de „călduri”. Durata lor poate varia de la 5 la 21 de zile. Perioada ovulatiei este in zilele 9-12 de la aparitia secretiei sangvinolente, acesta fiind intervalul de timp in care se poate realiza monta.
Diestrul este perioada următoare şi durează 56-58 zile la femelele gestante şi între 60-100 zile la femelele negestante. Deoarece profilul hormonal atât la femelele gestante, cât şi la cele negestante este acelaşi, frecvent femelele negestante manifestă o pseudogestanţie, manifestată prin creşterea în greutate, inflamarea glandelor mamare, apariţia secreţiei glandelor mamare, exprimarea comportamentului matern.
Anestrul este perioada de linişte reproductivă, când femela nu este atrasă şi nici nu atrage masculii. Durata lui este de 4- 5 luni.
In ceea ce priveste masculul, varsta acestuia poate fi o problema daca nu are experienta montelor anterioare, putand avea dificultati in realizarea saltului. Din punct de vedere al taliei, este important ca masculul sa fie incadrat in aceeasi categorie in care se afla si femela, pentru ca un mascul mai mare si-ar putea transmite genele puilor, iar femela sa aiba dificultati in timpul fatarii.