Mușcătură de căpușă la Shi Tzu
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Sunt mandra proprietară a unui mascul Shih Tzu în vârstă de 9 luni, pe nume Slash care a fost mușcat zilele trecute de o căpușă (deși are zgarda kiltix și o dată pe lună și picatura advantix). De îndată ce am sesizat căpușa (îl verificam după fiecare ieșire) am fugit la medicul veterinar. Acesta a extras căpușa și a frecționat locul cu tinctură de iod. Ne-a atenționat să fim atenți în următoarele două săptămâni la comportamentul cățelului și să îl anunțăm dacă acesta devine apatic. Vă rugăm să ne ajutați cu urmatoarele informații: - nu există analize care se pot face pentru a afla dacă câinele a fost sau nu infectat cu vreo boală? - nu există vaccinuri pentru aceste boli care să se poata face preventiv? - nu ar fi util să aplicăm măcar un unguent cu antibiotic pe zona inflamată? - ce mai putem face pentru a feri câinele de pericolul căpușelor? Vă mulţumesc. Diana
|
Ajung să transmită mai departe boala prin atașarea pe un animal sănătos. Se mai poate transmite de la femela gestantă la fetuși. Parazitul intră în globulele roșii,care sunt distruse apărând anemia.
Alte boli transmise de căpușe sunt: boala Lyme, anaplasmoza, erlichioza.
Simptomatologia babesiozei este caracterizată de:
- hipertermie/febră
- pierderea apetitului
- mucoase palide
- letargie
- urină de culoare rosietică sau portocalie (asemănătoare cu culoarea berii)
- splenomegalie (mărirea splinei)
- limfadenopatii (mărirea limfonodurilor).
Pisicile vor manifesta letargie, stare generală proastă, slăbire,anorexie și aspect neîngrijit al blăniței. În general pisicile ascund foarte bine simptomele. Perioada de incubație variază între o săptămână și douăsprezece luni. Infecțiile cu Babesia pot fi de la ușoare (câinii nu prezintă niciun simptom) până la foarte severe (uneori fatale). Severitatea este dată de tipul de parazit și de sistemul imunitar al animalului.
În unele cazuri pot fi afectate funcțiile altor organe cum ar fi ficatul, rinichii, plumonii etc
Diagnosticul se poate pune prin efectuarea uneor investigații cum ar fi :- hemoleucograma pentru a se vedea modificările tabloului hematologic (reducerea numărului de hematii și trombocite), - testul de babesia prin intermediul căruia se identifică prezența parazitului în sânge (există situații când testele pot ieși negative deși parazitul există);- test pentru determinarea anticorpilor la Babesia.
În același timp cu babesioza animalul mai poate suferi și de alte boli trasnsmise de căpușe cum ar fi erlichioza etc.
Pentru tratarea babesiozei s-au utilizat o serie de medicamente cu o eficacitate variabilă. În situațiile severe se poate opta pentru transfuzie de sânge.
Tratamentul se stabilește în funcție de ce găsește medicul în urma consultației, investigațiilor. În situațiile în care apar alterări ale funcțiilor organelor interne se tratează fiecare problemă în parte pe lângă tratamentul specific împortiva babesiilor.
Tratamentul se face cu produse antibabesii, cu administrarea de fluide intravenos, cu produse pentru stimularea producerii de hematii și cu o îngrijire generală bună pe perioada bolii.
Tratamentul ameliorează simptomele dar se pare că uneori parazitul nu dispare complet din organism și problema poate să revină pe parcursul vieții animalului, în perioade de stres sau când scade imunitatea. Câinii diagnosticați cu babesioză nu trebuie utilizați la împerechere sau ca donatori de sânge.
Prevenirea se face prin :
- utilizarea produselor antiparazitare (împotriva purecilor și căpușelor). Este foarte importantă durata de acțiune a acestora, respectarea corectă a modului de aplicare și condițiile de mediu.
- verificarea regulată a animalului pentru a se observa prezența mușcăturilor de căpusă sau chiar a căpușelor pe animal.
- evitarea zonelor unde ar putea fi căpușe: păduri, lacuri, zone cu multă iarbă, frunziș, stufăriș etc.
- utilizarea periodică a soluțiilor împortiva purecilor și căpușelor în zonele unde trăiesc animalele
- utilizarea unui vaccin pentru babesioză care însă merge doar pe unele tipuri de babesii și care nu are eficiență 100%. Nu se cunosc încă foarte multe detalii despre acest vaccin și nu a fost introdus pe piața românească oficial.