Alexandra Niculae

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am un căţeluş pechinez şi, duminică dimineaţă avea picioarele de la spate paralizate, dar s-a întâmplat dintr-o dată. Luni l-am dus la veterinar unde i-a administrat o injecţie şi pastile dar când a venit acasă vomita întruna şi urinează cu sânge. Vă rog sa mă ajutaţi şi să îmi spuneţi ce are căţeluşul meu şi ce pot face pentru el. Vă mulţumesc. Elena.

 

R: Paralizia trenului posterior poate avea mai multe cauze și este o afecțiune complexă care necesită un tratament adecvat și investigații amănunțite pentru stabilirea unui diagnostic precis.

 

 Posibilele cauze care pot duce la paralizia trenului posterior sunt:

  • degenerarea măduvei spinării sau măduvei osoase. Această afecțiune apare mai ales la câinii bătrâni, însă poate afecta deopotrivă și câini de orice vârstă și de orice rasă.
  • hernierea discurilor intervertebrale. Prin herniere, acetea apasă pe diferiți nervi întrerupând asfel comunicare cu sistemul nervos central și făcând dificilă sau imposibilă efectuarea de mişcări pe trenul posterior.
  • discospondilita- infecții bacteriale sau virale la nivelul vertebrelor.
  • infecții sau inflamații la nivelul măduvei spinării.
  • meningomielita - infecţie virală sau bacteriană la nivelul creierului care afectează transmiterea impulsurilor nervoase.
  • polimiozita- infecţia sau inflamarea mușchilor.
  • polinevrita - inflamarea nervilor.
  • blocarea fluxului sangui către măduva spinării.
  • tumori beningne sau maligne la nivelul maduvei spinării sau la nivelul creierului.
  • paralizia consecutiv mușcăturii de căpușă- provocată de ricketssia care este un organism ce seamănă cu o bacterie dar se comportă ca un virus și se reproduce la nivelul celulelor. Căpușele sunt gazde și pot transmite acest organism prin mușcătura lor.
  • lezarea maduvei spinării consecutiv unor traumatisme.

 

Diagnosticul se pune consecutiv unui examen clinic complet efectuat de către medicul veterinar. Acesta va verifica cât de bine își mișcă picioarele câinele, cât de bine raspunde la testele de reflexe, de asemenea va verifica abilitatea câinelui de a simţii durerea la nivelul picioarelor și cât de sensibil este la atingeri. Pot fi necesare și o hemoleucogramă sau teste biochimice ale sângelui, consecutiv rezultatelor acestor teste medicul poate determina dacă o infecție bacteriană sau virală, sau o toxină este cea care a provocat problema.

 

Frecvent este necesară și o radiografie la nivelul coloanei vertebrale, aceasta poate pune în evidență o infecţie, o malformație la nivelul vertebrelor sau un disc vertebral herniat care apasă pe măduva spinării.

 

Vă rugăm să citiţi pe website-ul nostru şi articolele referitoare la Apariţia sângelui în urină şi Câinele meu vomită de câteva zile.

 

Pentru un diagnostic cât mai exact şi pentru coroborarea tuturor semnelor clinice pentru stabilirea unui diagnistic este necesar un consult de specialitate la medicul veterinar. Acesta poate decide de ce investigații este nevoie și care este conduita terapeutică în cazul căţelului dumneavoastră.

 

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.