Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o fetita pug, de aproape 6 luni. De 2 luni ne confruntam cu o problema la nivelul pielii de pe cap. Primul medic nu a ”ghicit” diagnosticul corect si a schimbat tratamentul de 3 ori, inclusiv antibiotice. 

De doua zile, mergand la alt doctor, am descoperit ca are demodecie. Urmam tratamentul.Va rog sa imi spuneti ce hrana ar fi cea mai buna pentru ea! Pana in prezent i-am dat Royal Canin Mops (Pug) Junior. Ar trebui sa ii mai dam si altceva pentru imunitate? Sau ce sfaturi imi dati?


R: 
 Demodecia este o boală parazitară care apare, de obicei, la animalele cu un fond imunitar scăzut, animale stresate (stres de înțărcare, postpartum, schimbarea locuinței, apariția unui membru nou în familie etc), la animalele malnutrite sau la cele subdezvoltate. Transmiterea se realizează prin contact direct, de cele mai multe ori, de la mamă la pui în timpul alăptării.

Animalele parazitate cu acest acarian pot avea leziuni de dimensiuni foarte mici (uneori chiar nu sesizăm aceste leziuni, în acest caz animalul, prin maturizarea sistemului imunitar se poate vindeca fără intervenție medicamentoasă) dar de cele mai multe ori se observă zone afectate extinse (moment în care se impune un tratament specific).

Leziunile primare se pot suprainfecta, în acestă situație recuperarea fiind anevoioasă. Cazurile cele mai grave sunt reprezentate de demodecia generalizată și suprainfectată ce poate pune în pericol viața animalului. Zonele cel mai des afectate sunt: pielea din jurul ochilor (uneori au aspect de ochelar), colțurile gurii, frunte, gât sau membre. Pielea afectată este lipsită de păr, îngroșată, uneori prezintă cruste, uneori zonele pot fi pruriginoase sau în cazul în care se suprainfectează se poate sesiza un miros neplăcut, iritația pielii, inflamații.

Diagnosticul se pune pe baza examenelor de laborator. Se prelevează o probă de păr prin raclaj profund și se examinează la microscop, identificând parazitul. Tratamentul diferă în funcție de extinderea leziunilor. Pentru susținerea organismului se pot administra imunostimulatoare, hepatoprotectoare, antibiotice în cazul suprainfecțiilor.

Hrana pe care v-o recomandăm trebuie să fie din categoria SuperPremium, cu un conținut bogat în vitamine, minerale și care să protejeze pielea de eventualele recidive:
- Brit Care Puppy Miel și Orez
- Rustican Puppy/Junior Miel și Orez
- Hill's Canine Puppy Miel și Orez.

Puteți să îi administrați și suplimente speciale pentru întreținerea și refacerea pielii și a blănii (Brit Care Ulei de Somon, Canvit Biotină Hair & Skin), precum și pentru imunitate (Pet Naturals Immune Support, Rx Vitamins Liquid Immuno).

Șampoanele pe care le puteți folosi sunt din gama celor pentru piele sensibilă, hipoalergenice și dezinfectante: Douxo pyo, Clorexyderm 4% și altele din aceeași categorie.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.