Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Cum se tratează o răceala la un shih tzu micuț de 2 luni ? Are febra , strănută , face pipi din mers și ii lipsește pofta de mâncare.

R: Strănutul reprezintă un act reflex al organismului ce apare în momentul în care apariției unei iritații la nivelul căilor respiratorii superioare și constă în expirații forțate. De asemnea, câinii pot prezenta și strănutul invers care se caracterizează prin inspirații forțate. Strănutul este acompaniat de o mișcare a capului în jos, cu gura închisă și, uneori animalul se poate lovi cu botul de pământ. În cazul strănutului invers apare o mișcare a capului spre spate.

Orice câine poate prezenta aceste afecțiuni, indiferent de vârstă sau rasă. În cazul câinilor tineri cele mai comune cauze ale apariției strănutului sunt infecțiile la nivelul căilor respiratorii, existența unor malformații congenitale la nivelul palatului moale sau infecții bronhiale. O altă cauză a apariției strănutul poate fi pătrunderea unui corp străin la nivelul căilor respiratorii, organismul încercând să îl înlăture prin aceste mișcări. Printre alte cauze ale strănutului se pot număra: prezența mucusului, obstrucții nazale, inflamații, secreții nazale în exces, pneumonia, vomitatul cronic, afecțiunile gastrointestinale.

Dacă strănutul apare des și pe o durată de mai multe zile, atunci se poate suspecta prezența unei afecțiuni respiratorii cauzată de diverse bacterii sau virusuri. Animalele vin în contact cu aceste microorganisme în parcuri, prin contactul cu alte animale, în canise etc. Riscul de a contacta o infecție respiratorie este mai ridicat la câini din cauza faptului că aceștia miros toate obiectele cu care intră în contact. La animalele în vârstă acest risc este mai ridicat din cauza scăderii protecției oferite de sistemul imunitar.

Virusurile comune ce determină afecțiuni respiratorii la câini sunt adenovirusuri, herpesvirusuri, virusul parainfluenței. Bacteriile cele mai des întâlnite sunt Pasteurella spp., Bordetella spp., streptococi, Chlamydia spp., Mycoplasma spp.

Cauzele neinfecțioase ale strănutului sunt:
- iritanții din casă: fumul de țigară, produsele de curățenie, deodorantele, parfumurile etc
- alergenii: alergiile de regulă se manifestă prin prurit, roșeată și la unele animale prin strănut
- corpurile străine
- abcesele dentare
- tumorile intranazale.

Incontinența urinară reprezintă incapacitatea de contracție a sfincterului urinar și eliminarea de urină în mod involuntar, atât în mers, cât și în timpul somnului. Cauzele sunt multiple, putând fi vorba despre scăderea nivelului estrogenului consecutiv castrării (mai ales în cazul femelelor, dar și masculii pot fi afectați), litiaza urinară care poate irita uretra și astfel se stimulează urinarea repetată și în cantități mici, eventual de culoare roșie, cistita care este o inflamație de natură infecțioasă a vezicii urinare și care se soldează cu urinări dese, dureri în timpul micțiunii, modificări de culoare, de transparență și de miros a urinii, inflamația prostatei dacă este mascul etc.

Recomandarea noastră, pentru identificarea cauzei ce a dus la apariția simptomelor respective, este un consult medical complet, în care să fie atinse mai multe puncte: analize de sânge care să confirme/infirme prezența unei infecții, examenul radiografic al plămânilor și al căilor aeriene pentru identificarea eventualelor modificări la acest nivel, examenul sedimentului urinar, urocultura pentru a se stabili de tip de bacterie se găsește în urină, ecografie pentru a evalua vezica urinară și rinichii, atât din punct de vedere al morfologiei, cât și al eventualelor modificări (nisip, inflamație).
În funcție de aceste investigații, se poate pune un diagnostic de certitudine și se poate institui și tratamentul adecvat.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.