Respiraţie urât mirositoare la pisică
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Pisica mea poate avea o problema de sanatate daca are respiratia urat mirositoare si vânturi dese mirositoare? Daca da,va rog sa-mi oferiti cateva sfaturi. Ce as putea sa fac in aceasta privinta?
R: Respiraţia urât mirositoare, numită şi halitoză, este rezultatul dezvoltării bacteriilor din gura animalului sau poate proveni de la nivelul plămânilor sau a tractului digestiv. Respiraţia urât mirositoare persistentă poate indica faptul că animalul are nevoie de o igienă dentară mai bună sau că există o problemă la nivelul organelor interne. Frecvent halitoza apare în cazul unor afecţiuni la nivel dentar sau gingival, unele animale fiind predispuse la apariţia tartrului sau plăcii dentare.
Posibile cauze ale halitozei:
- Prezența plăcii dentare sau a tartrului; dinţi sparţi, cariaţi sau abcese dentare,periodontita
- Tulburări gastrointestinale
- Infecţii ale sinusurilor
- Boli renale
- Ulcere sau tumori bucale
- Tulburări metabolice, cum ar fi diabetul
- Probleme igienico-dietetice (consumarea de produse alterate, coprofagie etc)
- Tonsilita, faringita.
Pentru determinarea cauzei exacte a halitozei este nevoie de examinare fizică a animalului şi de efectuarea unor investigaţii paraclinice. Pentru un diagnostic mai precis se utilizează radiografiile dentare, examinarea dentiţiei privind integritatea acesteia, analize biochimice de sânge pentru depistarea tulburărilor la nivelul organelor interne, ecografii etc. Tratamentul variază în funcţie de cauza halitozei.
Cum prevenim apariţia respiraţiei urât mirositoare?
- Prin controale medicale regulate
- Prin verificarea statusului dentiţiei şi cavităţii bucale
- Prin oferirea unei hrane de bună calitate, cu digestibilitate ridicată
- Prin oferirea de jucării şi recompense care stimulează rosul
- Prin periaj frecvent, ideal este zilnic (obligatoriu cu pastă de uz veterinar)
- Prin oferirea recompenselor cu rol de a schimba mirosul respiraţiei
- Prin utilizarea sprayurilor cu enzime, pentru prevenirea apariţiei plăcii dentare, tartrului.
Periajul dentar se face strict cu pastă special creată pentru animale, nu se va utiliza niciodată pastă de uz uman pentru că animalul o va înghiţi inevitabil, iar acesta irită stomacul. Pasta de uz veterinar este special creată pentru a putea fi înghiţită fără a dăuna în vreun fel.
Producere de gaze în cantitate crescută apare pe fondul unei digestii deficitare, fie consecutiv administrării unei hrane de calitate inferioară, fie consecutiv unei afecțiuni la nivel intern. Pentru adsorbția gazelor în exces se poate administra cărbune medicinal.
Aceste simptome pot să apară și pe fondul unui sindrom de maldigesti și malabsorbție consecutiv unei disfuncții la nivelul ficatului sau al pancreasului. Astfel, este necesară realizarea unui set de analize pentru identificarea unei eventuale afecțiuni ale acestor organe și instituirea unui tratament specific. De asemenea, se recomandă administrarea unei diete speciale pentru hipersensibilitate alimentară pe perioada tratamentului, la recomandarea medicului curant. Hrana de dietă se poate oferi și ulterior, pentru prevenirea reapariției problemelor. În funcție de natura sursei problemelor se pot administra și suplimente pentru susținerea digestiei.
Recomandarea noastră este să vă prezențati cu pisica la un cabinet veterinar pentru realizarea un control și a unor examene complementare pentru a identifica agentul cauzal și pentru instituirea unei terapii adecvate situației.