mihaela mincu 02

Mihaela Mincu, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Acum două săptămâni, câinele meu a sărit din pat, a alunecat pe parchet și a călcat strâmb pe piciorul drept din spate. Am fost cu el la trei medici veterinari în oraș care mi-au spus că are ruptură de ligamente și că nu este operabil. La radiografie nu s-a vazut nimic și datorită dimensiunii lui și vârstei; doctorii mi-au recomandat numai tratament medicamentos. Ar trebui totuși operat? Există și alte medicamente/suplimente bune pe care i le-aș putea da? Știu că ligamentele nu se repară singure însa va ajunge să mai meargă pe acel picior? I-am făcut și analizele și i-a ieșit ceva la ficat și anume GPT val 72 si Bilirubina 0.2.

 

Doctorul veterinar mi-a recomandat o mâncare hepato-protectoare de la Hills sau Royal Canin și a zis că până nu rezolvăm problema cu piciorul să nu administrăm medicamente pentru ficat. Vă mulţumesc. Maria


R: Ruptura de ligament încrucișat este o afecțiune ce poate apărea la câini supraponderali (gradul de uzură al ligamentului  creşte foarte mult și  la un moment dat se rupe ) sau în urma unui traumatism (poate rezulta în urma căderii). Această afecţiune poate fi corectată chirurgical.

Această intervenție se poate realiza de câtre un medic veterinar ortoped. Diagnosticul se poate pune pe baza semnelor clinice (imposibilitatea animalului de a face sprijin pe membrul afectat), pe examinarea clinică efectuată de către medicul veterinar(în interiorul articulației genunchiului se pot imprima mișcari de culisare, de alunecare, în direcții diferite, ale femurului faţă de tibie, lucru imposibil la piciorul sănătos)aceste exemene se pot completa cu efectuarea testelor cu specificitate ridicată RMN,artroscopie. Pentru a vedea dacă sunt afectate și țesuturile dure alăturate se recomandă efectuarea unei radiografii.

     

Se recomandă intervenția chirurgicală în cel mai scurt timp posibil(de la confirmarea diagnosticului) pentru a preveni apariția proceselor inflamatorii și a unei eventuale depuneri de minerale la nivelul zonei afectate.

     

Postoperator animalul va fi scutit de efort fizic și se va controla riguros greutatea animalului.

          

Intervenția chirurgicală se va efectua doar după efectuarea unor teste biochimice sanguine pentru a determina dacă animalul poate metaboliza eficient anestezicul. De obicei testele trebuiesc coroborate pentru a se putea formula un diagnostic privind o eventuală problemă hepatică.

Mihaela Mincu, dr. med. vet

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.