Scărpinat intens şi pierderea blăniţei pe alocuri
Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. Este o pensionară la noi în bloc a cărei pisică s-a întors după o jumătate de an din fuga ei cu un fel de mătreaţă. Tanti Ani, pensionara, a avut nevoie de ajutor şi am dus pisica la medic, care i-a dat caniverm. A eliminat viermisorii, dar a început de vreo 3 săptămâni să-i cadă blăniţa şi are nişte bubiţe care o fac sa se scarpine rău de tot, până umple casa de păr, crescând suprafaţa ei dezgolită. Vă mulţumesc, Anda. |
R: Problemele pisicuţei în cauză par să fie destul de complexe. În primul rând, după întoarcerea acasă, pe lângă deparazitarea internă trebuia efectuată şi o deparazitare externă. Prezenţa puricelui pe corpul animalului atrage cu sine probabilitatea destul de ridicată a apariţiei teniei, întrucât puricele este gazdă intermediară pentru tenie. Pruritul intens şi căderea părului în aceste zone, la care se adaugă aspectul de bubiţe apărute pe piele par să fie rezultatul unei infestaţii cu purici. Aceasta pare să fie cauza cea mai probabilă a scărpinatului intens şi a pierderii blăniţei pe alocuri.
Înţepătura de purice poate produce de la caz la caz dermatite alergice, care se traduc prin reacţie locală la locul înţepăturii şi prurit intens. La pisică, dermatita determinată de înţepătura de purice evoluează mult mai grav decât la câine. Concomitent cu deparazitarea externă a pisicii, vă recomand efectuarea unei dezinsecţii în apartament, întrucât ouăle de purice nu se regăsesc pe animal, ci supravieţuiesc în zonele unde putem regăsi praf (crăpături ale parchetului, sub pat, sub calorifer, pe mochetă, covertura patului sau husele fotoliilor). După eclozionarea larvelor din ou, puricele îşi va căuta o gazdă pe care să o paraziteze, după care se va întoarce să depună ouăle în zonele unde se poate regăsi praful.
Este foarte dificil de pus un diagnostic numai dintr-o prezentare succintă a stării de sănătate a pisicii, fără ca aceasta să fie supusă unei examinări la un cabinet veterinar. Din descrierea dumneavoastră şi din istoricul pisicii, presupunem că problema principală a pisicii este parazitismul extern (cel mai adesea reprezentat de purice).
Voma repetată a pisicii ne duce cu gândul la o problemă gastrică, întrucât pisica vomită imediat după ce mănâncă. În primul rând, mucoasa gastrică trebuie calmată, prin administrarea unui pansament protector gastric, care se administrează de regulă injectabil. Orice administrare pe cale orală în aceste condiţii produce de regulă vomă, de aceea se preferă tratamentul injectabil. Concomitent cu administrarea unui calmant pentru mucoasa gastrică se va institui regim alimentar care va dura cel puțin 2-3 săptămâni.
Din păcate, va trebui să o convingeţi pe vecina dumneavoastră să se adreseze unui medic veterinar, întrucât ea singură este direct responsabilă pentru sănătatea pisicii. Noi vă mulţumim mult că aţi luat atitudine în privinţa acestui caz, însă vă rog să insistaţi pe lângă proprietara pisicii să ia atitudine cât mai repede, întrucât problemele pisicii, deja acute, se pot agrava.