Adriana Florentina Florea

Adriana Florentina Florea, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Aş avea şi eu o întrebare legată de pisicuţa mea. De vreo două zile, manancă puţin şi numai ce vrea ea. Ea stau la casă şi înainte cerea să iasă afară. Acum nu a mai iesit deloc. Cred că e şi în călduri. Apă bea, dar nu prea mănâncă. Am citit undeva de vitamna k, recomanda cineva, pentru un caz în care credea că pisica a mâncat un şobolan otrăvit şi la asta m-am gandit că s-ar fi putut să se fi întâmplat şi cu pisicuţa mea. Ce să fac? Mulţumesc anticipat! Dana


R: Pisicile care trăiesc în aer liber (la curte) au în general două cicluri de călduri - primăvara și toamna -, cu o perioadă de anestru (lipsa căldurilor),între lunile septembrie și decembrie. Femelele crescute în casă nu resimt fluctuația temperaturilor, rămânând active sexual tot timpul anului.

Femela în călduri devine mai prietenoasă decât de obicei, se rostogolește, miaună tot timpul, urinează frecvent și refuză mâncarea.
Maturitatea sexuală apare atunci când corpul femelei ajunge la 80% din mărimea unui adult. Ciclul de călduri poate să dureze până la 14 zile, timp în care femela acceptă monta.

Intoxicația cu raticide apare ca urmare a consumului de momeli pentru rozătoare sau al cadavrelor animalelor moarte prin intoxicație cu warfarine. Toxicul pătrunde în organism pe cale digestivă, se absoarbe în intestin și se metabolizează lent în ficat (în decurs de 2-4 zile). Raticidele au acțiune anticoagulantă, provocând hemoragii care afectează cel mai frecvent mucoasele, pielea și organele interne. Sunt predispuse la hemoragii țesuturile expuse la traumatisme.

 

Se întâlnesc două forme de intoxicație:

  • forma acută apare ca urmare a ingestiei unei doze mari de toxic. Semnele clinice apar după 12-48 ore și se manifestă prin hemoragii cutanate la cele mai ușoare loviri -în general la nivelul articulațiilor membrelor sau al proeminențelor osoase, hematoame (acumulări de sânge) subcutanate sau musculare, abatere, tulburări în mers, dureri articulare, scăderea temperaturii corporale;
  • forma cronică apare ca urmare a ingestiei unor doze mici și repetate. Se manifestă clinic prin slăbire, anemie, hemoragii, respirație greoaie datorată colecției hemoragice din pulmon, hematoame, icter generalizat, scăderea temperaturii corporale. Pentru a afla din ce cauză pisica dumneavoastră prezintă apetit scăzut este indicat să mergeți cu ea la un cabinet veterinar pentru un consult amănunțit și un tratament adecvat, dacă este cazul.
Adriana Florentina Florea, dr. med. vet

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.