laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Știu că sunt normale scurgerile de sânge imediat după fătare, dar deja au trecut aproape 2 luni, puiul (căci unul a supraviețuit) a fost și el înțărcat. Femela este de rasă bulldog englez, aceasta a fost prima fătare din care au rezultat 9 puiuți. Opt au murit din varii motive: s-au născut morţi (în afara placentei), s-a așezat ea pe câțiva în momente în care nu era supravegheată și unul a făcut pe la vreo săptămână pneumonie de aspirație. Având in vedere istoricul, sunt firești aceste scurgeri? Am observat de asemenea că de 2 zile (cam de când a fost dat puiuțul)are o umflătură destul de mare (10cm) și tare la unul dintre mameloane, în interior. Ce ar putea fi? Vă mulțumesc anticipat. Alexandra

 

R: Secrețiile vaginale anormale la cățele pot fi sub formă de mucus, sânge sau puroi. Acestea pot fi generate de numeroase cauze, de aceea vizita la medicul veterinar este obligatorie.

Printre cauzele ce pot determina apariția secrețiilor anormale la nivel vaginal se numără:

  • infecții ale tractului urinar;
  • fetușii ce ar fi putut genera apariția unor rupturi la nivelulul peretelui uterin în timpul parturiției;
  • tumora veneriană transmisibilă, tumora Stiker (ce ar fi putut fi contactată în timpul montei de la mascul) sau alte tumori maligne sau benigne de la nivelul segmentelor aparatului genital;
  • retenția placentară;
  • infecții vaginale, uterine (un eventual piometru cu cervix deschis); infecțiile cu Herpes virus pot genera secreții anormale precum și probleme cu puiuții după naștere; alte infecții mai pot fi generate de Pasteurella, Streptococci, E. coli sau Staphlococi.

De asemenea, unele tratamente cu antibiotice sau tratamente hormonale pot provoca apariția secrețiilor vaginale anormale.

Vizita la cabinetul veterinar vă va ajuta să găsiți cu exactitate cauza acestei probleme. Aici prin intermediul unor metode de diagnostic paraclinic (ecografie, examen al secreției vaginale) combinate cu o anamneză și un consult riguros vi se va pune un diagnostic cert și adminstra un tratament adecvat.

Inflamarea glandei mamare poartă denumirea de mastită, iar aceasta poate fi generată de două tipuri de cauze:

  • infecțioasă
  • non-infecțioasă.

Mastita apare de obicei după fătare la cațele sau pisici. Printre factorii de risc ce contribuie la apariția mastitei se enumeră: condiții de igienă precare, traume determinate de puiuți sau o infecție sistemică.  

Aceata infecție poate fi localizată (cuprizând sinusul unei singure galnde mamare ), difuză la nivelul unei singure glande mamare sau poate cuprinde mai multe glande mamare.

Laptele conținut de glanda mamară ce prezintă mastita poate fi neschimbat sau poate avea culoare și consistență diferite.

Simptomele ce pot apărea sunt:

  • glandă mamară dureroasă și foarte caldă la palpare;
  • letargie;
  • anorexie;
  • febră.

     

Diagnosticul pentru mastita de origine infecțioasă se realizează  prin recoltarea unei probe de lapte și realizarea examenului microscopic cu punerea în evidență a celulelor inflamatorii precum și a agentului cauzal (de cele mai multe ori fiind Escherichia coli sau staphylococi).

Aceata se tratează cu antibiotice cu spectru larg  ce trebuie alese în urma efectuării testelor de senzitivitate.

Mastitele nonseptice se observă cele mai adesea în urma înțărcării. În acest caz glanda mamară este mărită în volum, dureroasă și caldă la palpare.

Se tratează prin aplicarea unor comprese calde de 4-6 ori pe zi pe glandele mamare afectate. De asemenea puiuții trebuie să fie încurajați să se hrănească de la nivelul acestora. Însă dacă mastita apare la înțărcare, lactația poate fi diminuată prin reducerea hranei și apei până la sistarea totală pentru o perioadă de 24 de ore. În tot acest timp glanda mamară nu trebuie să fie stimulată. De asemenea hrăniți-l separat pe puiuț.

 

Laura Dorca, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.