Î: Bună ziua, acum o săptămână mi-am cumpărat 2 papagali Micul Alexandru. De 3 zile le-am dat drumul prin casă, dar nu sunt blânzi, zboara şi nu pot să îi prind şi mă ciupesc foarte rău. Ce pot sa le fac? Am înţeles că li se taie aripile, dar nu sunt sigura şi aş vrea daca se poate să îmi daţi mai multe detali despre ei. Au 3 luni şi am înţeles că pe la 8-10 luni încep să vorbească. Aş vrea să ştiu mai multe de la un specialist despre hănirea lor, cum pot să îi învăţ să vină la mine.

R: Micul Alexandru este o pasăre elegantă, frumoasă, care poate ajunge să imite vocea omului. În mediul lor natural sunt păsări care traiesc în stoluri. Au un zbor elegant, dar sunt şi nişte buni căţărători.

Sunt păsări sociabile şi iubitoare. Adoră băile lungi, de aceea au nevoie de apă la un nivel de 3-4 cm.

Adoră să roadă lemn, de aceea pentru a preveni distrugerea mobilei din casă se recomandă utilizarea unor crengi tinere de pomi fructiferi, sfori sau jucării speciale. Jucăriile sunt absolut necesare pentru prevenirea comportamentului distructiv.

Sunt papagali ce pot învăţa aproape 250 de cuvinte. Trebuie foarte multă răbdare şi mult devotament pentru a ajunge să învăţaţi un papagal să vorbească. Trebuie să-i repetaţi un cuvânt de foarte multe ori până ajunge să-l memoreze. Faptul că sunt papagali vorbitori nu reprezintă o garanţie a faptului că într-adevăr vor începe să vorbească. Vârsta la care încep să vorbească este în jur de 8 luni, la unii indivizi ajungând chiar peste un an.

Pentru a îmblânzi aceste păsări este nevoie de multe atenţie, socializare intensă şi mânuire frecventă. Odata îmblânziţi trebuie menţinută relaţia cu aceştia, pentru că pot reveni uşor la comportamentul sălbatic.

În primele zile după achiziţionarea păsării se recomandă să nu fie scoasă din colivie timp de 2 săptămâni, pentru a se acomoda cu noul mediu şi pentru a avea siguranţă. Colivia se aşează într-o cameră cu trafic, nu una liniştită pentru apoi va trebui să treceţi din nou prin aceleaşi etape ca păsările să se obişnuiască cu prezenţa oamenilor.

În toată această perioadă mereu când vă apropiaţi de colivie le vorbiţi pe un ton calm, liniştit, nu faceţi mişcări bruşte. Când s-au obişnuit cu prezenţa dumneavoastră în apropierea coliviei, începeţi treptat să introduceţi mâna in colivie, fără a atinge păsările. Când se vor obişui şi cu acest lucru treceţi la etapa următoare şi încercaţi să convingeţi pasărea să se urce pe degetul dumneavoastră.

Sunt păsări care adoră fructele şi legumele, deci le puteţi completa meniul cu ele.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.