Soluţii pentru deparazitare externă
Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua, vreau și eu să știu care este cea mai bună pipetă pentru deparazitarea externă?
R: Multe dintre pipetele de deparazitare externă folosesc ca substanță antiparazitară permetrină, fipronil sau selamectină. Toate cele trei substanțe sunt foarte bune.
Permetrina este un piretroid de sinteză cu spectru larg de activitate şi cu toxicitate scăzută pentru mamifere. În general piretrinele au acţiune neurotropă, mai exact asupra sistemul nervos central şi periferic al puricilor și căpușelor.
Fipronilul este un derivat pirozolic, cu activitate insecticidă și acaricidă. Acesta inhiba complexul GABA (acid gamma amino butiric) și blochează transferul ionilor de clor, rezultând o activitate necontrolată a sistemului nervos și moartea insectelor și acaridelor. |
Selamectina activează ionii de clor permițând intrarea lor în celula nervoasă producând paralizie neuromusculară și în final moartea. Se poate folosi cu succes împotriva puricilor, păduchi hematofagi, viermi rotunzi adulți, viermi cu cârlig, viermi cardiaci (Dirofilaria) și râie sarcoptică.
Pe când permetrina și fipronilul acționează împotriva puricilor și căpușelor, selamectina acționează doar împotriva puricilor însă este la fel de bun putând fi folosit împotriva râiei auriculare si viermilor intestinali.
La Magazinul Maxi-Pet puteți găsi următoarele pipete:
- Advantix (pentru câini) - conține ca substanțe active permetrină și imidacloprid;
- Advantage (pentru pisici) - conține ca substanță activă imidacloprid;
- Petspot - conține ca substanță activă permetrina;
- Frontline, Fiprex și Parakill - conțin ca substanță activă fipronil;
- Stronghold - conține ca substanță activă selamectină.
Aceste substanțe ucid paraziții externi în momentul în care intră în contact cu sângele gazdei (puricii și căpușele sunt hematofagi, mai exact se hrănesc cu sângele gazdei).
Advantix are, pe lângă celelalte pipete, și acțiune repelentă ținând paraziții și insectele la distanță.
Foarte important este și modul de aplicare al pipetei, pentru a fi siguri de eficacitatea ei. Astfel, trebuie aplicată la ceafă, direct pe piele, și nu avem voie să-i facem baie două zile înainte de aplicare și două zile după.
În concluzie, orice pipetă este bună dacă este folosită corect și putem varia în funcție de necesitățile noastre, sau dacă pur și simplu animalul nostru este alergic la vreuna din aceste substanțe.
Însă trebuie să fim conștienți de faptul că este posibil să mai vedem câte un parazit pe animal, însă acesta va muri până să transmită vreo boală.