Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Cainelui meu ii borboroseste burta foarte tare da nu mereu si mereu vomita chestii ce le mananca de pe jos sau cateodata nimic decat un lichid verde, de mancat mananca bine , e jucaus.. e posibil sa aiba ceva la intestine?


R: 
Voma este un reflex natural ca o consecinţă a iritaţiei de la nivelul faringelui, esofagului sau stomacului şi reprezintă ejectarea forţată, pe gură, a conţinutului stomacului. Este un simptom al unor afecţiuni variate şi poate fi acută sau cronică. Conţinutul vomei poate fi reprezentat de suc gastric, hrană, lichide, sânge, corpuri străine, paraziți etc.

Simptomul poate fi cauzat de:
- Probleme dietetice: schimbarea bruscă a dietei, supraîncărcarea stomacului (animalul mănâncă mai mult decât este cazul sau prea repede), de intoleranţe faţă de anumite alimente, consumarea unei hrane alterate, consumarea plantelor sau a unor obiecte străine
- Parazitismul intestinal: prezenţa paraziţilor în tractul digestiv poate determina apariţia vomei, chiar se poate observa uneori eliminarea paraziţilor prin vomă dacă infestația este masivă
- Intoxicaţiile: ingerarea de plante toxice (majoritatea plantelor ornamentale sunt toxice), medicamente, substanţe chimice, agenţi de curăţare, vopseluri, antigel sau alte produse toxice la care poate avea acces animalul
- Probleme gastrointestinale: colite, gastrite, enterite, constipaţii, colon iritabil, tumori, ulcere, obstrucţii etc
- Boli metabolice: acidoză, diabet, hipertiroidism
- Boli renale, boli hepatice, pancreatite
- Infecţii: salmoneloză, piometru (infecţie la nivel uterin cu acumulare de puroi - în cazul femelelor)
- Alte cauze ar putea fi: rău de mişcare, şoc caloric etc.

Voma mai apare şi în inflamaţii ale mucoasei intestinale (enterite) produse de diverse bacterii, virusuri, în ulcere stomacale sau a porţiunii superioare a intestinului subţire, în blocajul tractusului intestinal provocat de cele mai multe ori de corpurile străine înghiţite, în dilataţia gastrică sau în afecţiuni ale intestinelor precum invaginaţii sau volvulus.

Atunci când voma este însoțită şi de alte simptome cum ar fi lipsa apetitului, diaree, modificarea stării generale, hipertermie, apariţia sângelui în vomă sau persistă de 24 de ore sau apare la intervale scurte de timp, recomandarea este să vizitaţi medicul veterinar pentru stabilirea cauzei apariţiei vomei şi instituirea unui tratament adecvat.

In ceea ce priveste prezenta zgomotelor intestinale, acestea apar pe fondul digestiei deficitare, cu producere de gaze in cantitate mare. Pentru remedierea problemei, se administreaza carbunele medicinal, care va adsorbi gazele in exces. Putand fi vorba despre o disfunctie hepatica sau pancreatica, va recomandam efectuarea unor analize de sange, urmate de implementarea unei diete specifice diagnosticului de laborator.

Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.