Dr. Thomás, Coordonatorul Catedrei de Cercetări din cadrul Laboratorului de Cercetări Pisicești, Wisconsin, 1941.


Marți, 2 noiembrie 2021

Nepetalactona, uleiul esențial care provoacă pisicilor reacții euforice, a fost descoperită pentru prima dată în 1941, de către Samuel McElvain, la Universitatea din Wisconsin.

Ceea ce nu știe, însă, foarte multă lume este că ajutorul substanțial primit de Dr. McElvain a venit din partea partenerului său, pisoiul Thomás. Colegii din redacția Maxi Pet România au reușit, recent, să obțină însemnările sale din acea perioadă.

Extrase din jurnalul Dr. Thomás, Coordonatorul Catedrei de Cercetări din cadrul Laboratorului de Cercetări Pisicești, Wisconsin, 1941

Sâmbătă, 12 iulie 1941

Evrika! O nouă plantă. Este mov, cu flori micuțe și jucăușe și pare a se adapta celor mai vitrege condiții. Își face loc cu aceeași lejeritate și de-a lungul unei cărări pietruite și în comoditatea vreunei jardiniere.

Din punct de vedere olfactiv, este o combinație între mentă și lămâie, iar din cercetările paralele ale Dr. Samuel am dedus că ar fi, într-adevăr, o buruiană înrudită cu menta.

Dar, ceea ce mă surprinde cel mai tare este efectul pe care pare să-l aibă are asupra neamului pisicesc din Wisconsin. Revin zilele următoare cu rezultate concludente.

Duminică, 20 iulie 1941

În ultima săptămână, am monitorizat atent mai multe cazuri de expunere la această plantă. Am folosit 10 subiecți - 7 de ordin pisicesc și 3 de ordin câinesc și am constatat următoarele:

- Expuse la această nouă plantă, doar felinele prezintă reacții comportamentale în afara sferei obișnuite. Notez felinele, deoarece, manifestări similare au fost observate și la cele de talie mare, din mediul sălbatic, precum leoparzii ori panterele.

- Pe cale de consecință, am hotărât s-o numesc Iarba Pisicii.

 Marți, 22 iulie 1941

De la ultima înscriere, am mărit baza de testare cu încă 30 de pisici alese din diverse rase și din toate intervalele de vârstă. Notez, mai jos, noile observații.

 Se pare că, după ce intră în contact cu Iarba Pisicii, preț de 10 - 15 minute, blănoasele au o stare de extaz, care se manifestă, după cum urmează:

- Majoritatea subiecților se rostogolesc, se răstoarnă și se freacă de plantă.
- Am observat, de asemenea, comportamente indecise - unii subiecți miaună și mârâie în același timp.
- Unii subiecți sunt hiperactivi și se joacă agresiv - aleargă și năvălesc asupra lucrurilor din proximitate. Alții, dimpotrivă, se freacă de plantă și devin mai relaxați.

Odată ce efectul trece, însă, ele nu mai reacționează la planta minune timp de, cel puțin, două ore.

- Subiecții sub 6 luni și cei în vârstă nu sunt afectați de Iarba Pisicii. De aceea, presupun că pisicile asociază mirosul plantei cu ritualul de împerechere.
- Subiecții masculi sunt mai afectați decât femelele.
- Nu toți subiecții răspund la fel la Iarba Pisicii. Procentul celor care simt efectele este de aproximativ 70%. Pare a fi o trăsătură genetică, un comportament moștenit.

 Joi, 31 iulie 1941

Monitorizând, în continuare, cei 37 de subiecți am concluzionat că Iarba Pisicii este 100% sigură și nu creează dependență.

Pare că o doză săptămânală este mai mult decât suficientă și previne suprastimularea.

 Marți, 2 noiembrie 2021

Păstrându-și efectele și în zilele noastre, Iarba Pisicii se găsește sub formă de frunze proaspete, uscate, pudră, spray sau chiar ca ingredient adăugat în unele snack-uri pentru pisici.

 Folosește-o atunci când:

- Vrei să-ți dezveți pisica de a zgâria brațul noii canapele. Împrăștie iarba pisicii pe un sisal, astfel încât să o atragi înspre acesta.
- Vrei să o transporți, mai ușor, la veterinar. Convinge-o să intre în cușcă presărându-i iarba pisicii acolo.
- Vrei să îi încurajezi comportamentul jucăuș. Găsești aici jucării cu Iarba Pisicii.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.