laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un cățeluș micuț și frumușel foc, un bulldog francez de 6 luni. Nu știu dacă este o problemă, dar văd că face urdori destul de maricele la ochișori și vroiam să știu dacă ar fi de dus la un doctor veterinar. Are mai mereu genele ude (ca de plâns ) și dimineața în special, face niște urdori urâte, albe, destul de măricele și care au și un miros urât. Vă mulţumesc. Diana

 

R: Printre cauzele ce pot duce la apariția semnelor descrise de Dvs. ar putea fi:

  •       Entropion – ce se caracterizează printr-o modificare de poziție a pleoapei (inferioară sau superioară) pe o anumită zonă sau pe toată lungimea acesteia, caracterizată prin răsucirea către interior a marginii libere a pleoapei.  Marginea liberă a pleoapei determină prin acțiunea iritantă a tegumentului și cililor, leziuni corneene de diferite grade (de la simpla eroziune până la ulcer corneean și perforarea corneei).  Entropionul poate fi congenital sau dobândit, secundar altor afecțiuni ocular (unilateral sau bilateral, în funcție de afecțiunea primară). Apare mai frecvent la câinii din rasele Rotweller, Shar Pei, Chow-Chow, Bulldog,  Boxer. Tratamentul este chirurgical.
  • Trichiasis (creștere anormală a cililor către globul ocular), distichiasis (se caracterizează prin prezența a două rânduri de cili, din care cel posterior are o creștere, implantare și direcție anormală către globul ocular, determinând leziuni corneeane de grade diferite) sau cili ectopici (fire de păr ce cresc eratic pe marginea liberă a pleoapelor sau în grosimea acestora). Clinic se va observa o iritație continuă a corneei, conjunctivei sau sclerei. Tratamentul se va realize prin chirurgie sau ablație chirurgicală.
  • Conjunctivite  unilaterale/bilaterale de origine  bacterienă sau  virală,  micotică, parazitară, alergică – acestea se caracterizează prin hiperemia generalizată a conjunctivei, epiforă, edem conjunctival  ce este discret în conjunctivitele bacteriene, virale sau accentuat în conjunctivitele alergice. Prezența secreției conjuctivale  cu aspect diferit în funcție de etiologie și cu celularitate sepcifică acesteia. Pruritul este minim în conjuctivitele bacteriene, virale și sever în cele alergice, iar blefarospasmul este evident în cazut conjunctivitelor traumatice de corp străin.

 

Diagnosticul se va stabili pe baza examenului clinic, oftalmologic, citologic al secreției conjuctivale, bacteriologic, micologic, parazitologic, deci trebuie să ajungeți la un cabinet veterinar pentru diagnostic și tratament corespunzător.

Laura Dorca, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.