Urinare cu sânge la căței
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Am un Bichon de 4 ani, femela , nesterilizata . A urinat o data cu sânge sau ceva mai deschis la culoare decât sângele . Ce ar putea avea cățelușa ? S-a întâmplat doar o data .
R: Urinarea cu sânge are mai multe cauze, dintre care babesioza este boala cu impactul cel mai grav asupra stării de sănătate a câinilor. Semnele clinice sunt: febră, apatie, lipsa poftei de mâncare, urină roșiatică-maronie, icter (îngălbenirea mucoaselor), slăbire rapidă. Aceste semne apar rapid după mușcătura căpușelor, iar diagnosticul se confirmă prin examenul sângelui la microscop, unde se descoperă paraziții cantonați în celulele roșii. Această boală are o evoluție rapidă, iar agentul patogen incriminat este transmis prin mușcătura de căpușă.
Totuși, pentru excluderea acestei maladii, este important un examen microscopic al sângelui.
Există și alte boli cu simptomatologie asemănătoare.
O altă maladie care determină frecvent probleme de urinat la câini, în special dacă discutăm despre cei castrați, dar poate apărea și înainte de sterilizare, este litiaza urinară. Apariția calculilor la nivelul vezicii urinare poate crea dificultăți în eliminarea urinei, iar suprafața neregulată a acestora poate irita uretra, determinând apariția sângelui. Diagnosticul acestei boli se pune pe baza examenului ecografic și al examenului microscopic al sedimentului urinar. Suplimentar, acești calculi pot crea condiții favorizante pentru dezvoltarea agenților patogeni care produc cistite, uretrite etc.
Tratamentul diferă în funcție de tipul afecțiunii, putând implica atât medicație specifică, cât și dietă pe perioada instituirii terapiei.
Dacă discutăm despre o femelă nesterilizată, o altă cauză a modificărilor de culoare ale urinei poate fi piometrul.
Scurgerile sangvinolente pot fi cauzate de o vaginită, piometru (infecție la nivelul uterului) sau de neoplasme la nivelul vaginului sau uterului. Cel mai frecvent, aceste scurgeri sunt cauzate de piometrul cu cervix deschis.
Piometrul este o infecție a uterului ce apare consecutiv schimbărilor hormonale ce apar la nivelul tractului reproducător al femelelor. Aceste schimbări hormonale duc la îngroșarea mucoasei uterine și apariția de chisturi endometriale. Aceste chisturi endometriale secretă fluide care crează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Concomitent, nivelurile crescute de progesteron inhibă abilitatea de contractare și relaxare a peretelui uterin și astfel se acumulează fluide și bacterii.
Piometrul poate fi cu cervix deschis sau închis.
Când cervixul este deschis, se scurge din uter spre exterior un conținut purulent cu miros respingător. În piometrul cu cervix închis, femelele sunt mai afectate, ca urmare a reținerii toxinelor în uter, pentru că secrețiile nu sunt eliminate la exterior. Cățelele afectate de piometru au apetitul scăzut, pot prezenta vomă sau sete exagerată.
Piometrul este o urgență medicală pentru că infecția de la nivelul uterului se poate generaliza la nivelul întregului organism și duce la septicemie.
În ceea ce priveste tratamentul, cel chirurgical este cel mai recomandat și constă în extirparea uterului și ovarelor. În cazul animalelor care nu pot suporta o intervenție chirurgicala, medicul veterinar poate face o schemă de tratament care să includă antibiotice și anumite produse hormonale. Tratamentul medicamentos nu are succes în toate cazurile și riscul de recidivă al infecției rămâne crescut chiar și după tratament.
Diagnosticul de piometru se face coroborând semnele clinice cu o serie de examene complementare, cum este examenul ecografic și anumite analize de sânge (hemoleucograma).
Recomandarea noastră este un consult medical de specialitate, pentru că simptomatologia nu este specifică, putând fi incriminate mai multe afecțiuni.