looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. În urmă cu 4 zile am sterilizat ambele pisicuţe (3 şi 4 anişori). Am fost în fiecare zi cu ele la pansat şi injecţii cu antibiotic. Cea mare practic e "paralizată" de gulerul pus şi stă inertă de îndată ce i-l punem la loc. I l-am mai scos sub supraveghere pentru a putea manca. Ce putem face? La câte zile după operaţie e indicat să-i scoatem gulerul? 

Operaţia se vindecă "frumos" zice medicul, chiar dacă la cea mică prezintă o uşoară umflătură. Fără guler au tendinţa să lingă pansamentele. Pansamentul la câte zile după operaţie se scoate definitiv?
Vă mulţumesc, Anca


R: Pentru operaţia de castrare se folosesc două modalităţi de sutură: cu fir neresorbabil şi cu fir resorbabil.

Sutura cu fir neresorbabil necesită măsuri suplimentare de protecţie întrucât este vizibil şi animalul are în general tendinţa de a trage de el putând chiar să-l rupă. De aceea este bine să folosim gulerul timp de 10 zile, după care firele vor fi îndepărtate de către medicul veterinar.

Pansamentul însă poate fi scos mai devreme. Folosirea amândorura nu este necesară, modalitatea de protecţie a operaţiei fiind aleasă şi în funcţie de fiecare animal şi ce suportă mai uşor. Dacă însă credeţi că vă puteţi descurca cu gulerul pentru încă 6 zile, ar fi de preferat, îndepărtarea bandajului accelerând şi procesul de vindecare.


Sutura cu fir resorbabil este mai comodă pentru stăpâni deoarece firele nu se scot (acestea se topesc) şi nici nu sunt vizibile, animalul neavând acces la ele. Astfel, puteți lăsa animalul fără bandaj şi fără guler chiar dacă se linge. Numai în cazul în care se linge exagerat de mult este indicat să-i puneţi gulerul pentru încă 3-4 zile.


Umflarea uşoară a zonei respective este un fenomen normal. Firul de sutură, indiferent care a fost folosit în cazul pisicilor dumneavoastră, este un corp străin pentru organism şi de aceea există şi o reacţie din partea acestuia. Însă nu este un motiv de îngrijorare, inflamaţia dispărând în câteva zile.


În funcţie de tipul de sutură folosit, încercaţi dumneavoastră cea mai uşoară modalitate de protecţie pentru pisicuţele dumneavoastră şi, dacă mai aveţi orice fel de problemă, vă stăm la dispoziţie. 

Loredana Sava, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.